Thirrje për të aplikuar për anëtar të Këshillit Miratues të Projekteve (film artistik & dokumentar)

Qendra Kombëtare e Kinematografisë u bën thirrje ekspertëve vendas dhe të huaj të aplikojnë për t’u bërë anëtarë të Këshillit Miratues të Projekteve (film artistik dhe dokumentar).

Kriteret që duhet të përmbushë çdo kandidat para aplikimit janë:

 • Anëtarët e KMP duhet të jenë kineastë, personalitete të fushës së artit dhe kulturës, të vlerësuar për kontributin e tyre në kinematografi;
 • Të ketë realizuar jo më pak se tre filma artistikë, nga të cilët një të jetë pranuar në konkurim zyrtar në një festival kompetitiv (kategoria A);
 • Të mos ketë precedentë penalë/civilë;
 • Të ketë një figurë të pastër etike;

Afati i fundit i aplikimit është: 15 korrik 2019

Klikoni këtu për të aplikuar


The Albanian National Center of Cinematography opens the call to national and foreign experts, to apply in becoming Members of the Project Selection Committee (for short film/ feature film/ documentary film).

Criteria the applicant must fulfill to be eligible for application:

 • The Members of the PS Committee must be filmmakers, personalities in the field of Art and Culture.
 • Must have realized not less than 3 feature films. At least one of them, must have been in an official competition of an A-Category Film Festival.
 • Must not have been convicted of a crime.
 • Must be an ethical public figure.

Application deadline: July 15th 2019

Click here to apply

Thirrje për të aplikuar për anëtar të Këshillit Miratues të Projekteve (animacion)

Qendra Kombëtare e Kinematografisë u bën thirrje ekspertëve vendas dhe të huaj të aplikojnë për t’u bërë anëtarë të Këshillit Miratues të Projekteve (animacion).

Kriteret që duhet të përmbushë çdo kandidat para aplikimit janë:

 • Anëtarët e KMP duhet të jenë kineastë, personalitete të fushës së artit dhe kulturës, të vlerësuar për kontributin e tyre në kinematografi;
 • Të ketë realizuar jo më pak se tre filma artistikë, nga të cilët një të jetë pranuar në konkurim zyrtar në një festival kompetitiv (kategoria A);
 • Të mos ketë precedentë penalë/civilë;
 • Të ketë një figurë të pastër etike;

Afati i fundit i aplikimit është: 15 korrik 2019

Klikoni këtu për të aplikuar


The Albanian National Center of Cinematography opens the call to national and foreign experts, to apply in becoming Members of the Project Selection Committee (animation).

Criteria the applicant must fulfill to be eligible for application:

 • The Members of the PS Committee must be filmmakers, personalities in the field of Art and Culture.
 • Must have realized not less than 3 feature films. At least one of them, must have been in an official competition of an A-Category Film Festival.
 • Must not have been convicted of a crime.
 • Must be an ethical public figure.

Application deadline: July 15th 2019

Click here to apply

QKK Shqipëri në «Marche du Film 2019»

Edicioni i 58-te i « Marche du Film », tregu me i madh i kinematografise europiane, filloi ne date 14 maj dhe priti deri ne date 22 profesioniste te dhe filmedashes nga gjithe bota. Me saktesisht 114 shtete janë të përfaqësuara me stendat e tyre në Marche, mbi 12000 te akredituar qe takohen dhe ndjekin panelet e panumerta ne 33 venue te ndryshme, mbi 4000 filma dhe projekte te prezantuar gjate Marche-se.

Rreth 700 filma u shfaqen per here te pare në Marche, per profesionistet e filmit, perfaqesuesit e festivaleve dhe ata te distribucionit, sales agents, TV byers etc.

Duke ofruar nje hapesire dinjitoze per prezantimin e filmave shqiptare por edhe per takimet e producenteve shqiptare, QKK ngriti per here të gjashte dhe per here te 4rt sebashku me Kosoven pavionin e filmit shqiptar në Marche du Film, gjate edicionit te 72-te te Festivalit në Cannes.

Ndër takimet më të rëndësishme të stafit të QKK në Cannes mund të veçojmë:

 • Takim Drejtorin Ekzekutiv te Euirimages, Roberto Olla. Duke pergezuar z. Makri per ndryshimet qe po synon ne detyren e tij te re, Z. Olla diskutoi ndryshimet e ngjashme qe po pregatit edhe Eurimages, I uroi Kryearit punë të suksessme në detyrën si përfaqësues i Shqipërisë në Eurimages.
 • Takim me Renata Santori – Programuese e seksionit Giorante dei Autori, duke diskutuar mundesite e aplikimit te filmave shqiptare ne kete seksion te Festivalit te Venezias, nepermjet Qendres Kombetare te Kinematografise.
 • Kryetari i QKK shqiperi dhe atij Kosove, duke diskutuar eksperiencen e Kosoves ne menyren e vleresimit te projekteve artistike nga Bordi.
 • Kryetari i QKK ne takim me Julien Ezanno nga CNC franceze duke diskutuar mundesite e bashkepunimit dhe ndihmen me ekspertizen e Frances per ndryshimet ne ligjin mbi kinematografine. QKK planifikon të finalizojë hartimin e një marrëvshjeje bashkëpunimi mes dy Qendrave të Filmit, me asistencen edhe të Ambasadës Franceze, e cila do të përfshijë edh prurjen e expertëve francize, kryesisht në fushën e distribucionit dhe përgatitjes së projekteve pë aplikime ndërkombëtare.
 • Takimi i pare i perbashket i Kryetareve te Qendrave fqinje te filmit me Kryetarin e ri te QKK Shqiperi. Eduart Makri (Shqiperi), Boban Jevtic (Serbi), Goran Tozija (Maqedonia e Veriut), Sehad Cekic (Mal i Zi). Në këtë takim të përbashkët u diskutua rritja e bashkëpunimeve në rajon, dhe ideja e krijimit të një memorandum bashkëpunimi rajonal, i cili do të facilitonte edhe prodhimet e huaja në rajon, nëpërmjet ndarjes së incentivave.
 • Takim me Zv. Drejtorin e European Film Promotion, Jo Muehlberger per te diskutuar programet e ofruara nga kjo Organizate.
 • Takim me z. Domenico La Porta per te diskutuar mundesite e promovimit te kinemase shqiptare ne CINEUROPA.
 • Takim me z. Hrvoje Hribar, regjisor, ish-drejtor i Qendrës Kroate të Audiovizualit, ku u diskutua gjendja e industrisë së filmit në rajon dhe mundësitë për ndryshime në ligjin e kinematografise se Shqipërisë.
 • Takim i Kryetarit te QKK me z. Alberto La Monica, nga Festivali i Filmit ne Lecce dhe Drejtor i Euro Mediterranean Co-production Forum.
 • Gjithashtu, përfaqësuesit e Shqipërisë, ndoqën aktivitetin “Women in Film”, nje panel ndërkombëtar i organizuar në stendën e Izraelit, në cilin ishin pjesë edhe Sabina Kodra (producente) dhe Rafaela Rica (CEO e Balkan Film Market) nga Shqipëria.
 • Përfaqësuesja e Shqipërisë në European Film Promotion, Majlinda Tafa mori pjesë gjithashtu në darken e organizuar nga EFP për të prezantuar anëtarët e EFP me 2 drejtorët e rinj të Berlinales Mariette Rissenbeek and Carlo Chatrian. Gjatë këtij takimi, përfaqësuesja shqiptare diskutoi me Z. Chatrian, i cili do të jetë përgjegjës për riformatimin e programit të filmave në Berlinale, për vështirësitë që hasin filmat shqiptarë për të trokitur në derën e këtij festivali.
 • Në date 21 maj u mbajt edhe Asambleja e Përgjithshme e Organizatës EUROPEAN Film Promotion, ku mori pjesë përfaqësuesja Majlinda Tafa. Në këtë Asamble u zgjodh edhe Bordi i ri drejtues, anëtar I të cilit u bë z. Arben Zharku, Drejtor i Qendrës Kinematografike të Kosovës.
 • Përveç kësaj, përfaqësuesit shqiptarë patën takime të shumta me drejtues festivalesh ndërkombëtare, producente, dhe distributorë, të interesuar për Shqipërinë dhe rajonin.
 • Kënaqësi e veçantë ishte të prisnim në pavionin shqiptar, regjisorin Erenik Beqiri dhe disa nga stafi i filmit “The VAN” i cili është filmi i parë i shkurtër që garon nga Shqipëria për Palmën e Artë. QKK mbështeti financiarisht regjisorin dhe producenten shqiptare të filmit për prezencën e tyre në Cannes.
 • QKK mbështeti financiarisht prezencën në CANNES të një grupi producentësh shqiptarë.

Ndiqni intervistën e Kryetarit të QKK – Eduart Makri në pavjonin shqiptar në Marche du Film, Cannes.

Kurs Trajnimi për Prodhim Dokumentarësh TV, financuar nga Malasyian Technical and Cooperation Programme (MTCP)

MTCPMalaysian Technical and Cooperation Programme
ofron falas një kurs trajnimi për Prodhimin e Dokumentarëve TV, i cili zhvillohet në Malajzi në datat
24 Qershor – 26 Korrik 2019. Mosha e aplikantëve 2650 vjeç.

Shpenzimet e udhëtimit dhe akomodimit dhe fee-ja e kursit mbulohen nga pala Malazeze.

Informacionet e detajuara i gjeni në linkun e mëposhtëm:

https://mtcpcoms.kln.gov.my/mtcpcoms/online/list_course/IPP00005

Broshurën e kursit këtu:

https://mtcpcoms.kln.gov.my/mtcpcoms/upload/IPP00005bro.pdf

Të interesuarit duhet të plotësojnë formularin e ,ëposhtëm dhe ta dërgojnë pranë QKK. brenda datës 10 maj ora 14:00.

https://mtcpcoms.kln.gov.my/mtcpcoms/upload/NewApplicationFormMTCP.pdf

Merr detyrën Kryetari i ri i QKK, Z. Eduart Makri

Dje në prezencë të Sekretares së Përgjithshme dhe përfaqësuesve të Ministrisë së Kulturës, të kryetarit në largim Z. Ilir Butka dhe stafit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, u prezantua dhe mori detyrën si Kryetari i ri i QKK-së, Z. Eduart Makri.

Duke falënderuar Z. Butka për punën dhe arritjet gjatë mandatit të tij, Z. Makri siguroi se do të shtyjë përpara sukseset e QKK dhe do të angazhohet në krijimin e iniciativave të reja në mbështetje të kineastëve shqiptarë.


Jetëshkrimi i z. Eduart Makri

Eduart Makri ka lindur në Gjirokastër më 5 Qershor 1957, ku studioi deri në përfundim të shkollës së mesme.

Në 1981 mbaron me sukses studimet për aktor në Institutin e Lartë të Arteve në Tiranë. Që gjatë viteve të studimit përzgjidhet për rol kryesor nga regjisori Dhimitër Anagnosti, në filmin “VËLLEZËR DHE SHOKË” (1979). Pas kësaj fiton role kryesore në “BESA E KUQE” dhe “NË KUFI TË DY LEGJENDAVE” me regjisor Piro Milkani, në filmin “NATË PA DRITË” të regjisorit Gëzim Erebara si dhe “NË EMËR TË LIRISË” të Regjizorit Fehmi Oshafi.

Pas studimeve punon si Asistent Regjisor i Parë (First AD) në Kinostudion “Shqipëria e Re”, me regjisorët më të suksesshëm: duke punuar në 12 filma gjatë 5 vjetëve.

Në gusht të 1993, emërohet Drejtor i Drejtorisë së Arteve në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, nën Ministrin e asaj kohe Z. Dhimitër Anagnosti. Në këtë detyrë merr pjesë drejtpërdrejt në hartimin dhe miratimin e Ligjit “Mbi Kinematografinë” dhe qe anëtar i grupit të punës, që projektoi dhe miratoi ndërtimin dhe miratimin e “Ligjit mbi veprimtarinë televizive dhe audiovizuale”.

Largohet nga Ministria e Kulturës për të krijuar dhe punuar si Drejtor Ekzekutiv në fondacionin e parë të pavarur për kulturën dhe artet: Fondacioni “Fan Noli”, të kryesuar nga Kryetari z. Dhimitër Anagnosti. Gjatë kësaj kohe organizon edhe 2 spektakle të mëdha muziko-letrare në bashkëpunim me TVSH.

Në vitin 1999 largohet me familjen për pothuajse 20 vjet në Toronto, kohë gjatë të cilës nuk e ndërpret punën në fushën e filmit, si aktor, skenarist, regjisor dhe producent. Ai është anëtar i ACTRA (The Alliance of Canadian Cinema, Television and Radio Artists) dhe WGC (Writer’s Guild of Canada).

Në vitin 2015 realizon filmin e tij të suksesshëm “Quo Vadis?”, pjesëmarrës në konkurimin zyrtar një 12 festivale ndërkombëtare (US & Canada), fitues i 3 çmimeve ndërkombëtare.

Në 2018-tën kthehet në Tiranë dhe angazhohet si pedagog i Mjeshtërisë së Regjisurës në Akademinë e Filmit dhe Multimedias MARUBI.

Në 17 prill 2019 emërohet Kryetar i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë.

Krijimtarinë artistike të z. Eduart Makri e gjeni këtu: Eduart Makri – Krijimtaria Artistike

«Projekti CIRCE», Hapet thirrja: 9 episode për web

Thirrje ndërkombëtare për prodhimin ekzekutiv të 9 episodeve 10-minutëshe për web, si pjesë e një seriali antropologjik me temën «Journey».
Çdo episod financohet me 20 000 euro.

Ftohen të gjithë producentët e interesuar, të regjistruar pranë QKK-së, të aplikojnë në bashkëpunim me një regjisor nën 35 vjeç.

Kjo iniciativë realizohet në kuadër të Programit INTERREG IPA CBC Itali-Shqipëri-Mal i Zi dhe financohet nga Fondacioni Apulia Film Commission.

Thirrjen e plotë dhe dokumentat e aplikimit i gjeni në:
https://www.italy-albania-montenegro.eu/circe-international-call-for-the-executive-production-of-9-episodes-of-a-web-series

Për thirrjen e përkthyer në shqip klikoni këtu.

Për informacione të mëtejshme na kontaktoni: info@nationalfilmcenter.gov.al