Projektet e mbeshtetura financiarisht nga SEE CINEMA NETWORK Selanik 07.11.19

Në datën 07.11.2019 në Selanik u zhvillua takimi i 30-të të Asamblesë së Përgjithshme të SEE CINEMA NETWORK .

Qendra Kombëtare e Kinematografisë u përfaqësua nga Kyetari, Z. Eduart Makri.

Asambleja e Përgjithshme, mori disa vendime të rëndësishme gjatë këtij takimi si:
– Vendet të mos votojnë projektet të cilat i kanë propozuar vetë, duke evituar në këtë mënyrë konfliktin e interesit.
– Mbledhja e radhës e Asamblesë së Përgjithshme të SEE CINEMA NETWORK të zhvillohet në Tiranë me temë kryesore zgjerimin e aktivitetit të SEE CINEMA NETWORK.
– Të përmirësohen kriteret e ndarjes së fondeve në zhvillim projekti dhe produksion si dhe të mendohet për mbështetje në distribucion.

Qëllimi kryesor i takimeve të përvitshme të Asamblesë së Përgjithshme janë projektet për zhvillim film artistik me metrazh të gjatë dhe projektet për filma artistik të shkurtër, të dërguara nga shtetet anëtare të SEE.

Projektet e përzgjedhura për mbështetje financiare nga SEE CINEMA NETWORK janë:

Feature Film Development

1. LUNA PARK
Director: Florenc Papas
Delegate Producer: ON FILM PRODUCTION
Country of Origin: Albania
Funding amount: 8.000€

2. THROUGH THE MINISTRY OF LOST TIME
Director: Kyros Papavassiliou
Delegate Producer: AMP FILMWORKS
Country of Origin: Cyprus
Funding amount: 8.000€

3. BEHIND THE HAYSTACKS
Director: Asimina Proedrou
Delegate Producer: ARGONAUTS PRODUCTIONS SA
Country of Origin: Greece
Funding amount: 8.000€

4. WOMAN OF THE HOUSE
Director: Fatos Berisha
Delegate Producer: B2 FILMS
Country of Origin: Kosovo
Funding amount: 8.000€

5. FOREVER HOLD YOUR PEACE
Director: Ivan Marinovic
Delegate Producer: ADRIATIC WESTERN
Country of Origin: Montenegro
Funding amount: 8.000€

6. SABATTIER EFFECT
Director: Eleonora Veninova
Delegate Producer: DNF FILMS
Country of Origin: North Macedonia
Funding amount: 8.000€

7. DEATH AND THE MAIDEN
Director: Adina Pintilie
Delegate Producer: MANEKINO FILM
Country of Origin: Romania
Funding amount: 8.000€

8. HEART OF DARKNESS
Director: Stevan Filipovic
Delegate Producer: ART & POPCORN
Country of Origin: Serbia
Funding amount: 8.000€

Short Film – Production

1. WOLF
Director: Vivjan Rama
Delegate Producer: MIHAL RAMA
Country of Origin: Albania
Funding amount: 4.000€

2. CADILLAK AND BLACKBERRIES
Director: Blerta Kelmendi
Delegate Producer: BUJAR ALIMANI
Country of Origin: Albania
Funding amount: 4.000€

3. BACK ROOM BLUES
Director: Andreas Kyriakou
Delegate Producer: STAVROS PAPAGEORGHIOU
Country of Origin: Cyprus
Funding amount: 4.000€

4. BUFFER ZONE
Director: Savvas Stavrou
Delegate Producer: PETER STEPHANOU
Country of Origin: Cyprus
Funding amount: 4.000€

5. VANCOUVER
Director: Artemis Anastasiadou
Delegate Producer: MASSIVE PRODUCTIONS
Country of Origin: Greece
Funding amount: 8.000€

6. COAGULATION
Director: Noar Sahiti
Delegate Producer: ARMADALE LANDING
Country of Origin: Kosovo
Funding amount: 4.000€

7. SEA BY THE RIVER AND RIVER BY THE SEA
Director: Sovran Nrecaj
Delegate Producer: NJOMZA TMAVA
Country of Origin: Kosovo
Funding amount: 4.000€

8. STEADY FLOW
Director: Anja Jovanović
Delegate Producer: VIDEA PRODUCTION DOO.
Country of Origin: Montenegro
Funding amount: 8.000€

9. ONLY THE DEVIL HATES WATER
Director: Lidija Mojsovska
Delegate Producer: LIST PRODUCTION
Country of Origin: North Macedonia
Funding amount: 8.000€

10. THE REUNION
Director: Rares Mihai Abraham, Bogdan Iliesiu
Delegate Producer: S.C. 23 FILM MEDIA & STUDIO S.R.L.
Country of Origin: Romania
Funding amount: 8.000€

11. SAMMIE
Director: Stefan Orlandic-Stojanovski
Delegate Producer: LIVING PICTURES
Country of Origin: Serbia
Funding amount: 8.000€

Njoftim

Të nderuar,

Qendra Kombëtare e Kinematografisë, në zbatim të Urdherit të Ministrit të Kulturës №591, datë 15.10.2019, « Për ngritjen e grupit të punës për hartimin e projektligjit “Për disa ndryshime në ligjin nr. 8096, datë 21.03.1996, “Për kinematografinë”, të ndryshuar », ka filluar punën për përgatitjen e projektligjit.

Me qëllim që të arrihet hartimi i një drafti sa më bashkëkohor, me qëllim përmiresimin e disa neneve të ligjit, dhe evitimin e problematikave të hasura nga zbatimi në praktike i Ligjit №8096, lutemi propozimet Tuaja konkrete për ndryshimet e mundshme në Ligj.

Propozimet do të pranohen të paraqitura me shkrim, në mënyrë individuale, apo në mënyrë të organizuar nëpërmjet shoqatave të kineastëve.

Afati i fundit për paraqitjen e propozimeve zyrtare do të jetë data 15 Nentor 2019.

Lutemi impenjimin Tuaj në këtë proces shumë të rëndësishem.

Me respekt,
Eduart Makri

U zhvillua në Tiranë takimi i 3-të i Projektit CIRCE

Projekti CIRCE, “Common Initiatives to pRomote CinEma across Italy-Albania-Montenegro” Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro Programme, i cili bashkon kinematë e rajonit të Puglias, rajonit të Molises, Shqipërisë dhe Malit të Zi, gjatë takimit të tretë të zhvilluar në Tiranë.


Video from the Event – October 29th, 2019


Photos form the Event – October 29th, 2019

Eduart Makri Arben Lami Shqiponja Dauti Marjela Zajmi Endri Prifti Dea Klosi Arben Papadhopulli Alketa Basha Kozeta Kullakshi Marta Colucci Arben Lami Shqiponja Dauti Marta Colucci Eduart Makri Arben Papadhopulli Arben Papadhopulli Eduart Makri Eduart Makri Shqiponja Dauti Eduart Makri Eduart Makri Eduart Makri Arben Lami Arben Lami Shqiponja Dauti Arben Lami Arben Papadhopulli Arben Papadhopulli Dea Klosi Kozeta Kullakshi Majlinda Cani Alketa Basha Arben Papadhopulli Shqiponja Dauti Marjela Zajmi Arben Papadhopulli Marta Colucci Marjela Zajmi Marta Colucci Dea Klosi Dea Klosi Dea Klosi Marta Colucci Kozeta Kullakshi Majlinda Cani Shqiponja Dauti Marjela Zajmi Arben Papadhopulli Marjela Zajmi

Ndahet nga jeta aktorja Shpresa Bërdëllima

Ndahet nga jeta aktorja Shpresa Bërdëllima, një nga emrat më të vlerësuar të teatrit dhe kinematografisë shqiptare.
Shpresa Bërdëllima lindi në Tiranë, më 11 prill 1959.

Si aktore, Shpresa Bërdëllima kujtohet për rolet e saj të spikatura në dhjetra filma dhe shfaqje teatrore, disa prej të cilave janë:

Vajzat me kordele të kuqe (1978)… zonjusha Gajtani
Përtej mureve të gurta (1979)… Asimeja
Era e ngrohtë e thellësive (1982)… Vali
Kur hapen dyert e jetës (1986)… Liza
Kur ndahesh nga shokët (1986)… Zana
Të shoh në sy (1986)… bashkëshortja e z. Mina
Mirela (telekomedi) – (1988), Mirela
Flutura në kabinën time (1988)… Keti

Ngushëllime të përzemërta familjes.

Filmi «Delegacioni» i regjisorit Bujar Alimani mes 24 filmave të zgjedhur nga «Arab Critics Awards» për filmat Europiane

European Film Promotion (EFP) and the Arab Cinema Center (ACC) have revealed the film selections list of 24 films from different European countries. These films are currently being viewed by 42 film critics from across 13 Arab countries to select the best European film out of the entries submitted by the national film promotion institutes from all over Europe. The awards ceremony will be hosted at this year’s edition of the Cairo International Film Festival (CIFF), which is slated to be held in November.

The List of European Films (in alphabetical order):

And Then We Danced
Director: Levan Akin
Sweden

Baghdad in My Shadow
Director: Samir
Switzerland

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles
Director: Salvador Simó
Spain

Corpus Christi
Director: Jan Komasa
Poland

God Exists, Her Name is Petrunya
Director: Teona Strugar Mitevska
North Macedonia

Gods of Molenbeek
Director: Reetta Huhtanen
Finland

History of Love
Director: Sonja Prosenc
Slovenia

Let There Be Light
Director: Marko Škop
Slovakia

Mali
Director: Antonio Nuić
Croatia

Oleg
Director: Juris Kursietis
Latvia

Our Mothers
Director: César Diaz
Belgium

Out Stealing Horses
Director: Hans Petter Moland
Norway

Shindisi
Director: Dito Tsintsadze
Georgia

Stitches
Director: Miroslav Terzic
Serbia

System Crasher
Director: Nora Fingscheidt
Germany

Take Me Somewhere Nice
Director: Ena Sendijarevic
The Netherlands

The Champion
Director: Leonardo D’Agostini
Italy

The Delegation
Director: Bujar Alimani
Albania

The Painted Bird
Director: Václav Marhoul
Czech Republic

The Son
Director: Ines Tanović
Bosnia and Herzegovina

Truth and Justice
Director: Tanel Toom
Estonia

When Tomatoes Met Wagner
Director: Marianna Economou
Greece

Who You Think I Am
Director: Safy Nebbou
France

You Have the Night
Director: Ivan Salatić
Montenegro

More information on the Arab Critics’ Awards for European Films here

Njoftim për finalizimin e vlerësimit me pikë për projektet për filmat me metrazh të shkurtër & dokumentarë

Qendra Kombëtare e Kinematografisë njofton se u finalizua vlerësimi me pikë për projektet:

– Projekte për filma të metrazhit të shkurtër;
– Projekte për filma dokumentarë.

Anëtarët e Këshillit të Miratimit të Projekteve, kryen votim personal (on line) sipas Formularit të Fletës së Votimit të miratuar sipas sistemit të vlerësimit 10 pikë (min) – 100 pikë (max), për secilin projekt. Pas përllogaritjes së pikëve të grumbulluara, projektet kinematografike klasifikohen si më poshtë:

I – Projektet kinematografike «Film artistik me metrazh të shkurtër»

Nr. Titulli i projektit Shtëpia kinematografike Totali i pikëve
 1 Gëzuar Vitin e Ri 1982 Sofilms 377
 2 Diskofuneral On film Production 362
 3 Gjergj Papadhimitri Film Production 356
 4 Ëndrra e një të vdekuri Gentius Film 350
5 Profesionisti Bunker Film+ 331
 6 Violinisti Ska-Ndal 322
 7 Elena PRO VIDEO 314
 8 Kuq e Zi Grishaj Film Production 313
 9 Popcorn Edit 4 293
 10 Drita e Kuqe Tunnel film 291
 11 Mërgim në rrugën kryesore Animated Society 289
 12 Arta Kaçak 285
 13 Kundra gjigandit EJF Production 258
 14 Pena Gulf Productions 245
 15 Miqtë Partizani Production 240

II- Projektet kinematografike «Film dokumentar»

Nr. Titulli i projektit Shtëpia kinematografike Totali i pikëve
 1 Bijtë e Kainit Anima Pictures 348
 2 Fshati dhe kryqi Ska- Ndal 301
 3 Misioni i panjohur Grishaj Film Production 300
 4 Bekim Fehmiu Cinemania 297
 5 Hey, Frate! Action Production 260
 6 Drita Pelingu Production Cinemania 260
 7 Autograf Sofilms 256
 8 Nëntori i alfabetit Bota Shqiptare 226

 

Bazuar në rezultatin e mësipërm të votimit, Këshilli i Miratimit të Projekteve ka vendosur t’i propozojë Kryetarit të QKK financimin e këtyre projekteve:

• Në kategorinë projekte për filma artistikë me metrazh të shkurtër, të financohen projektet që kanë marrë vlerësimin mesatar mbi 60 pikë.

 1 Gëzuar Vitin e Ri 1982 Sofilms
 2 Diskofuneral On film Production
 3 Gjergj Papadhimitri Film Production
 4 Ëndrra e një të vdekuri Gentius Film
 5 Profesionisti Bunker Film+
 6 Violinisti Ska-Ndal
 7 Elena PRO VIDEO
 8 Kuq e Zi Grishaj Film Production

• Në kategorinë projekte për filma dokumentarë, të financohen projektet që kanë marrë vlerësimin mesatar mbi 55 pikë.

 1 Bijtë e Kainit Anima Pictures
 2 Fshati dhe kryqi Ska- Ndal
 3 Misioni i panjohur Grishaj Film Production
 4 Bekim Fehmiu Cinemania

 

Filmi «Pain & Glory» i regjisorit spanjoll Pedro Almodovar hap sot edicionin e XVII të TIFF, financuar nga QKK

Gjate kesaj jave do keni mundesine te ndiqni filmat e fundit të Pedro Almodovar, Yorgos Lanthimos, RetrospecTIFF nga Ali Asgari dhe Farnoosh Samadi, të dy anëtare të Akademisë së Artit e Shkencës SHBA, Oscar Nominated Short Films 2019, EFA Nominated Short Films 2018, etj.

Gjithashtu do të keni mundësinë të ndiqni premierat kombëtare të:

 • The Father by Petar Valchanov, Kristina Grozeva | fitues në Karlovy Vary FF 2019
 • Take Me Somewhere Nice by Ena Sendijarevic | fitues në Sarajevo FF 2019
 • Cold November by Ismet Sijarina | Official Competition San Sebastián FF 2018
 • Aga’s House by Lendita Zeqiraj | Official Selection in Karlovy Vary FF 2019
 • Rounds by Stefan Komandarev | Official Competition Sarajevo FF 2019
 • The Van by Erenik Beqiri | Official Competition Cannes FF 2019
 • An Unforgettable Spring in a Forgotten Village by Kushtrim Bekteshi

si dhe filmin mbyllës të TIFF 2019, premierën kombëtare të Open Door, gjithashtu financuar nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë nga Florenc Papas, që kishte premierën botërore dhe official competition në Sarajevo FF 2019.


Shqipëria dërgon «DELEGACIONIN» në OSCAR

Komisioni i ngritur nga QKK ka vendosur unanimisht me shumice absolute votash, në votim te hapur, të zgjedhë filmin «Delegacioni», me regji të Bujar Alimanit dhe skenar të Artan Minarollit, dhe prodhuar nga Emir Turkeshi Gramo, si kandidatin e sivjetshëm shqiptar për “Filmin Artistik Ndërkombëtar” më të mirë në AMPAS.

Pas premierës fitores së çmimit të madh në Varshavë, Delegacioni është përzgjedhur ndërkohë në mbi 16 festivale ndërkombëtare, në të cilat ka fituar 11 çmime.


Albania sends «THE DELEGATION» to the OSCARS

The commission created by ANCC has decided unanimously, in open voting, to choose the feature «The Delegation», directed by Bujar Alimani and written by Artan Minarolli, and produced by Emir Turkeshi Gramo, as this year’s Albanian nominee for best “International Feature Film” at the AMPAS.

After the premiere and big win at Warsaw Film Festival, the Delegation has ben selected in over 16 festivals, in which it was awarded 11 times.


https://www.youtube.com/watch?v=HUhjMF4UB4g


Njoftim për vlerësimin e projekteve festivale filmi dhe projekte të ndryshme kinematografike

Qendra Kombëtare e Kinematografisë njofton se në datën 16 Shtator 2019, u finalizua vlerësimi me pikë për projektet për festivale filmi dhe projekte të ndryshme kinematografike. Anëtarët e Këshillit të Miratimit të Projekteve, kryen votim personal (on line) sipas Formularit të Fletës së Votimit të miratuar sipas sistemit të vlerësimit 10 pikë (min) – 100 pikë (max), për secilin projekt. Pas përllogaritjes së pikëve të grumbulluara, projektet kinematografike klasifikohen si më poshtë:

I – Projektet kinematografike “Festival Filmi”

Nr. Titulli i projektit Shtëpia kinematografike Totali i pikëve
1. Tirana International Film Festival Tirana Film Institute 420
2. Human Rights Film Festival in Albania ORA FILM-Marubi 388
3. A-FestFilmRozafa – 2019 Maku 369
4. Festivali i Film Balkanik dhe Kulinarisë Action Production 342
5. Ngjarjet historike Albasky Film 212

 
II – Kategoria “Projekte të ndryshme kinematografike”:
 

Nr. Titulli i projektit Shtëpia kinematografike Totali i pikëve
1. Balkan Film Market-III Iceberg Communication 415
2. Netët e kinemasë evropiane Production  Cinemania 341
3. Tirana 48 Hour Film Project Element Studios 326
4. Ko:sh Film Fest on tour dART Production 320
5. Tourismovie Tunnel film 263

 

Bazuar në rezultatin e mësipërm të votimit, si dhe mbështetur në analizën dhe vlerësimin financiar të bërë nga Komisioni Financiar i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, Këshilli i Miratimit të Projekteve ka vendosur:

Në kategorinë projekte për festivale filmi, t’i propozojë Kryetarit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë financimin e këtyre:

 1. “Tirana International Film Festival – 2019”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Tirana Film Institute”;
 2. “Human Rights Film Festival in Albania – 2019”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “ORA FILM-Marubi”;
 3. “A-FestFilmRozafa – 2019”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Maku”;
 4. “Festivali i Film Balkanik dhe Kulinarisë – 2019”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Action Production”.

Në katagorinë projekte të ndryshme kinematografike, t’i propozojë Kryetarit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë financimin e këtyre pojekteve:

 1. “Balkan Film Market-III”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Iceberg Communication”;
 2. “Netët e kinemasë evropiane”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Production Cinemania”;
 3. “Tirana 48 Hour Film Project”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Element Studios”;
 4. “Ko:sh Film Fest on tour”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “dART Production”.

Ju uroj punë të mbarë projekteve fituese dhe shpresoj në bashkëpunim të frytshëm.

Eduart Makri