Njoftim drejtuar Kineastëve dhe Shtëpive Kinematografike

Të nderuar kolegë,

1. Qendra Kombëtare e Kinematografisë ju njofton hapjen e sezonit të konkurimit për:
a) Projekte për filma artistikë me metrazh të gjatë;
b) Projekte për filma artistikë me metrazh të gjatë- vepër e parë;
c) Projekte për Zhvillim projekti;
d) Projekte për promocion dhe distribucion të veprave filmike.

2. Në zbatim të ligjit nr. 8096, datë 21.03.1996, “Për kinematografinë”, të ndryshuar, mund të paraqesin projekte kinematografike për konkurim vetëm shtëpitë kinematografike të regjistruara në QKK.

3. Shtëpitë kinematografike, të cilat do të paraqesin projekte në konkurim, duhet të kenë parasysh sa më poshtë:
a. Të jenë të rregjistruara në QKK për vitin kalendarik 2018.
b. Të vizitojnë faqen web të QKK, në të cilën ndodhet Rregullorja e Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, e miratuar në datë 14.11.2018.

4. Aplikimi i projekteve do të bëhet on line në faqen: www.filmcoproduction.com.

5. Afati i fundit për depozitimin e projekteve (on line) do të jetë data 23.12.2018.

6. Sjellim në vëmendjen Tuaj se duhet të merrni masa për rregjistrimin e skenarëve pranë Drejtorisë së të Drejtës së Autorit, në Ministrinë e Kulturës.

 

Ju falënderojmë për mirëkuptimin.

KRYETARI
Ilir BUTKA

Premierë e filmit artistik “Nëntor i Ftohtë/Cold November”

Pas premierës ndërkombëtare në garën kryesore të San Sebastian International Film Festival, përfaqësimit në Zurich Film Festival (ku fitoi edhe Audience Award), Bosphorus Film Festival (Kushtrim Hoxha nderohet me çmimin Best Actor), shtëpia kinematografike “Albasky Film” sjell në Tiranë për premierën shqiptare, filmin me metrazh të gjatë “NENTOR I FTOHTE/COLD NOVEMBER“, bashkëprodhim Kosovë-Shqipëri-Maqedoni, debutim i regjisorit kosovar Ismet Sijarina.

Filmi është mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Qendra Kombëtare e Kinematografisë së Shqipërisë.

Premiera do të shfaqet më datë 16 Nëntor 2018, në sallat e Cineplexx, TEG.

Tri filmat regjisores Xhanfise Keko shfaqen në Danimarkë

Keto dite Kinemateka e Institutit Danez te Filmit me Inisiativen e Producentit Genc Permeti dhe bashkepunimin e Qendres Kombetare te Kinematografise do te shfaqe 3 filma te regjizores tone te mirenjohur Xhanfize Keko.

Xhanfize Keko sherbeu si nje shembull i fuqishem, duke ndikuar qe femrat regjisore te kene zerin e tyre sot ne kinematografine shqiptare, qe per hir te te vertetes jane te shumta ne numer dhe me kontribute artistike per tu admiruar.

Me poshte po sjellim tekstin e shkruar prej kuratorit dhe programatorit te Kinematekes Z. Jesper Andersen, ku hidhet drite per shikuesit daneze mbi autoren Keko, kohen dhe kontekstin politik kur ajo i ka realizuar keto filma.


Datat e Shfaqeve

Tomka dhe Miqtë e Tij
E mërkurë, 7 nëntor 2018, ora 18:30

Mimoza Llastica me parathënie
E mërkurë, 7 nëntor 2018, ora 21:00

Kur xhirohej një film me parathënie
E premte, 9 nëntor 2018, ora 17:00


Përvoja e tri filmave nga regjisorja shqiptare Xhanfise Keko, e vetmja regjisore femër në historinë e filmit shqiptar.
Regjisorja shqiptare Xhanfise Keko (1928-2007) u përqendrua në të gjitha filmat e saj në temat e fëmijëve, dhe shumica e filmave shfaqin aktorët fëmijë në rolet kryesore. Keko është regjisorja e vetme femër në historinë e filmit shqiptar. Filmi i saj ka qenë në dispozicion për një audiencë ndërkombëtare, por tani po fiton më shumë vëmendje.
Të tre filmat, tregon Cinemateka, japin një përshtypje të mirë të prodhimit total të Keko dhe është një mundësi unike për të parë imazhe të gjalla nga Shqipëria gjatë një periudhe kur vendi ishte kryesisht i mbyllur për botën e jashtme.
Në vitin 1944 Shqipëria u bë një shtet komunist i sunduar nga diktatori paranoik Enver Hoxa, i cili në 44 vitet e ardhshme kontrollonte të gjitha fushat e jetës shoqërore shqiptare.
Kur Keko filloi prodhimin e filmit më të famshëm të saj ‘Tomka dhe Shoket e Tij’ (1977), ajo tashmë e kishte vendosur veten si një nga regjisoret në një prej industrive më të rëndësishme të krijuar nga njerezimi. Ndoshta sepse “filmat e fëmijëve” nuk tërhiqnin aq shumë vëmendjen e sistemit, Keko mori mundësinë të eksperimentonte stilistikisht me filmat e saj dhe ajo krijoi mënyra për t’i bërë fëmijët aktorët e saj të vepronin natyrshëm para kamerës.
Për shumë shqiptarë që u rritën nën regjimin e Hoxës, filmat e Kekos ende shkaktojnë kujtime nostalgjike përkundër përmbajtjes ideologjike të filmave dhe përkundër faktit se ato janë prodhuar për një periudhë që shumë preferojnë të harrojnë. Prezantimi i serise se filmave te Xhanfise Kekos realizohet në bashkëpunim me Qendrën Shqiptare të Kinematografise dhe producentin shqiptar Genc Permeti.
Jesper Andersen, Program Editor / Cinemateket


Experience three moving films by Albanian director Xhanfise Keko, the only female director in Albanian film history.
Albanian director Xhanfise Keko (pronounced Jonfeesa Kayko, 1928-2007) focused on all his films on childhood themes, and most of the films feature children’s actors in the lead roles. Keko is the only female director in Albanian film history. Her film has been available to an international audience, but is now gaining more attention.
The three movies, Cinemateket shows, give a good impression of Keko’s total production and is a unique opportunity to see live images from Albania during a period when the country was largely closed to the outside world.
In 1944 Albania became a communist state ruled by the paranoid Stalinist dictator Enver Hoxa, who in the following 44 years controlled all areas of Albanian society life.
When Keko started producing her most famous film ‘Tomka and His Friends’ (1977), she had already established himself as one of the most significant instructors in a man-made film industry. Maybe because “children’s movies” did not attract so much attention from the system, Keko got the opportunity to experiment stylistically with her movies, and she developed ways to make her children actors act naturally in front of the camera.
To many Albanians who grew up under the Hoxa regime, Keko’s films still trigger nostalgic memories despite the ideological content of the films and despite the fact that they are produced for a period that many prefer to forget. The Xhanfise Keko series is realized in collaboration with the Albanian Film Center and the Albanian producer Genc Permeti.
Jesper Andersen, Program Editor / Cinemateket

Berlinale Pre-Selection

Jane te lutur gjithe kienastet qe kane realizuar nje film artistik te metrazhit te gjate dhe jane te interesuar per tu konsideruar nga pre-selektoret e Festivalit te Berlinit, qe, nese plotesojne rregullat e meposhtme te kontaktojne Qendren Kombetare te Kinematografise ne info@nationalfilmcenter.gov.al deri ne 30 tetor.

Filmi duhet te mos jete shfaqur asnjehere me pare. Pranohet edhe ne version te paperfunduar nese ka titra anglisht.

Filmi duhet te shfaqet me dcp ose blue ray.

Rregullat per seksionet e ndryshme te Berlinale i gjeni më poshtë:

Competition program
https://www.berlinale.de/…/sektionen…/wettbewerb/index.html…

Panorama
https://www.berlinale.de/…/sektionen_s…/panorama/index.html…

Forum
https://www.berlinale.de/…/sektionen_sond…/forum/index.html…

Balkan Film Market 2018

BALKAN FILM MARKET 2018 morën pjesë më shumë se 240 përfaqësues nga 28 institucione dhe industrinë e filmit nga 25 vende, të mbledhura në Tiranë më 3-7 tetor në Plaza Hotel, për edicionin e dytë të Tregut të Filmit Ballkanik.

Të nxitur nën patronazhin e Eurimages, BFM 2018 priti drejtuesit dhe përfaqësuesit e institucioneve të mëposhtme.

Nga Shqipëria
* Ministria e Kulturës
* Qendra Kombëtare e Kinematografisë
* Bashkia e Tiranës
* Media Desk Albania
* Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura

Institucionet e huaja
* Eurimages
* SEE Cinema Network
* Promovimi Evropian i Filmit – Prodhuesit në lëvizje
* Qendra e Filmit të Malit të Zi
* Qendra Kinematografike e Kosovës
* Qendra Kroate Audiovizuale
* Qipro Ministria e Arsimit dhe Kulturës
* Qendra e Filmit Grek
* Qendra Rumune e Filmit
* Agjencia e Filmit Maqedonas
* Media Desk, Serbi
* Media Desk, Mali i Zi
* EAVE

Prania italiane
* Ambasadori Italian, SHTZ Alberto Cutillo
* MIBAC (Ministria Italiane e Kulturës), Maria Giuseppina Troccoli (udhëheqëse e Prodhimit, Shpërndarjes, Operacioneve dhe Industrive Teknike të Drejtimit të Përgjithshëm për Kinema të MiBAC (Ministria e Trashëgimisë, Kulturës)
* ANICA, Roberto Stabile, Kryetar i Marrëdhënieve Ndërkombëtare të ANICA (Shoqata e Filmit Italian të Audiovizueleve dhe Multimedias) dhe në ITA (Agjencia Italiane e Tregtisë)
* Komisioni i Filmit Roma Lazio, Luciano Sovena, Kryetar i Komisionit të Filmit Roma Lazio
* Komisioni i Filmit Apulia
* FVG Komisioni i Filmit, Direttore Paolo Vidali
* Media Desk, Bari, Itali
* Istituto Di Cultura – Tiranë, Drejtor Alessandra Bertini
* AICS (Agjencia Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim), Përfaqësuese e Bashkëpunimit Italiana në Ballkanin Perëndimor, Nino Merola, Ernesto Spinelli, Zyrtar për Komunikim
* Agjencia italiane e Tregtisë – ICE, Elisa Scelsa, Drejtori i Lubjanës dhe Zyrat e Tiranës
* Presidenti i Fondacionit Matera 2019, Salvatore Adduce, (Capitale Europea della Cultura 2019)
* Antonello Faretta, Presidente di Rete Cinema Basilicata.
* Oscar Iarussi, Kryetar i “Gazzetta del Mezzogiorno”, anëtar i komitetit të ekspertëve të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Venecias.
* Gazetari Luigi Di Lauro (RAI)

Festivale Rajonale
* Festivali i Filmit në Selanik – Greqi
* DocuFest – Kosovë, Eroll Bilibani
* Festivali i Fondit të Filmit të Otranto, Stefania Rocca
* Festivali i filmit MakeDox – Maqedoni
* Festivali i Filmit Free Zone – Itali
* Festivali Ndërkombëtar i Filmit La Guarimba – Itali
* Matera2019, Kryeqyteti Evropian i Kulturës dhe Kinema Rete Basilicata
* Beldox-Serbi
* FMC- Film Music Contest – Sllovaki


EVENTE

SEE CINEMA NETWORK Asambleja e Përgjithshme
Rrjeti Kinema i SEE mbajti GA 2018 të saj më 4 tetor gjatë Tregut të Filmit Ballkanik. U diskutuan dhe votuan 15 projekte që aplikoheshin nga 8 vende. Një total prej 8 projektesh u ndanë me mbështetjen e zhvillimit të Rrjetit për vitin 2018. Shuma e dhënë për çdo projekt është 8,000 euro.

 

DITA BALLKANIKE E PRODHIMIT me Lazio Film Commission
Takimet e rrjetit një-në-një të projekteve dhe prodhuesve të interesuar për bashkë-prodhim me Komisionin e Filmit Roma-Lazio u mbajtën më 6 tetor.

PITCH – BASHKËPUNIM ME MINORITY CO-PRODUCTION ALBANIA
Projektet që kishin aplikuar për financimin e bashkëprodhimit të pakicave në Qendrën Kombëtare Shqiptare të Kinematografisë, u paraqitën më 4 tetor para Komisionit të Përzgjedhjes të ANCC-së, i cili shqyrtoi dhe vendosi të japë mbështetje për 6 projektet e mëposhtme.


EVENTI KRYESOR

PITCH BALKAN
15 projektet e përzgjedhur nga 9 vende prezantuan projektet e tyre më 5 tetor para të gjithë studentëve, të cilët kënduan për një takim më të vonshëm dhe votuan në fushën më të mirë. Aplikantët u trajnuan për 2 ditë nga trajnerja Agathe Berman.

 

50/50 NGA 2020 ALBANIA
Gjendja e barazisë gjinore për gratë shqiptare që punojnë në industrinë audio-vizuale. Njoftoi krijimin e AWA – Grave Shqiptare në Audiovizual.

3 Sesione informative të moderuara nga Programi i Medias dhe Ekspertët e Evropës Kreative më 3 tetor ofruan një pasqyrë më të mirë mbi skemat që mbështesin: Zhvillimin e Filmit / Festivalet e Filmit / Edukimi dhe Shpërndarja e Filmit.


PANELE

KINEMAJA DHE NATYRA – Zhdukja e Zonave të Mbrojtura Shqiptare

BASHKEPRODHIMI ME ITALINË Legjislacioni i ri i kinemasë italiane dhe ndikimi i saj në bashkëprodhim.

 

XHIRIME LOKALISHT, SYNIMI GLOBALISHT Prodhimi lokal dhe audienca ndërkombëtare dhe festivalet.

SHITJET NDËRKOMBËTARE E FILMIT dhe PRODHIME BALLKANIKE

AUSTRIA, NJË PARTNER NATYROR I BASHKËPRODHIMIT NË BALLKAN


WORKSHOPS

ALBASCRIPT PLUS
Workshop për Zhvillimin e Skripteve për 15 karakteristika të zgjedhura dhe 5 shorts
Mentorët: Andrea Magnani / Dimitris Emmanouilides / Michael Seeber / Andreea Vălean

ZHVILLIMI I AUDITIMIT PËR ORGANIZATAT E INDUSTRISË KULTURORE DHE KREATIVE


Për më shumë vizitoni https://balkanfilmmarket.com/bfm2018/post-bfm/

Të reja nga xhirimet e filmit “Liqeni im”

Gjate xhirimeve te filmit “Liqeni im” me regji te Gjergj Xhuvanit dhe produksion te ON Film Production, nje bashkeprodhim midis Shqiperise, Kosoves, Italise, Kroacise dhe Maqedonise. I votuar si nje nga projektet me te mire ne seksionin kur konkuroi ne Eurimages, i mbeshtetur edhe nga dhe SEE Cinema Network, ky projekt eshte kthyer sot ne simbiozen e bashkeprodhimit Evropian dhe Ballkanik.

Nje set multietnik me rreth 60 njerez dhe nje arsenal mjetesh teknike, i pozicionuar ne fshatin Pustec, liqeni i Prespes, vendi qe bashkon kufirin Shqiptar, Grek dhe Maqedonas, te jep ndjesine e mrekullise qe krijojne bashkeprodhimet ballkanike. Prej vitesh tashme politikat e QKK jane duke orjentuar kineastet tane ne gjetjen e hapesirave dhe vullnetin perkundrejt bashkeprodhimeve Ballkanike pervec atyre Europiane.

Kjo vjeshte si asnjehere me pare gjeti pese (5) projekte te filmit te gjate ne fazen e xhirimit njekohesisht.

Dikur ishte e veshtire te krijoje nje staf te kompletuar filmi, ndersa sot Gjergj Xhuvani, Spartak Pecani, Namik Ajazi, Jonid Jorgji dhe Artur Gorishti kane angazhuar nje “ushtri” me rreth 200 profesioniste, vendas dhe te huaj, duke treguar edhe njehere potenzialin ne rritje te kinematografise sone.

Me Dritan Huqin, producentin e OnFilm, Gjergj Xhuvanin, regjisorin e filmit “Liqeni im”, dhe Arben Lamin, drejtorin ekzekutiv te Qendres Kombetare te Kinematografise

Fillojnë xhirimet e filmit artistik “Liqeni im”

Filluan xhirimet e filmit me metrazh të gjatë “Liqeni im”, skenari dhe regjia Gjergj Xhuvani. Ky është filmi i shtatë artistik i Gjergj Xhuvanit, prodhim i:

On Film Production – Shqipëri
Hermes Film – Itali
Corvus Film – Kroaci
Added Value Films – Kosovë
Fokus Film – Maqedoni

“Liqeni im” është mbështetur financiarisht nga:

Qendra Kombëtare e Kinematografisë – Shqipëri
Agjensia e Filmit Maqedonas
Qendra Kinematografike e Kosovës
Qendra Audiovizuale e Kroacisë
Eurimages
SEE Cinema Network

The shooting of the feature film “My Lake”, written and directed by Gjergj Xhuvani, started. This is Xhuvani’s 7th feature and is produced by:

On Film Production – Albania
Hermes Film – Italy
Corvus Film – Croatia
Added Value Films – Kosovo
Fokus Film – Macedonia

“My Lake” has been supported by:

Albanian National Center of Cinematography
Macedonian Film Agency
Kosovo Cinematographic Center
Croatian Audiovisual Center
Eurimages
SEE Cinema Network