FIRST FILMS FIRST – DEADLINE EXTENDED: MARCH 7!

DEADLINE EXTENDED:
MARCH 7!
FIRST FILMS FIRST
Goethe-Institut Young Directors´ Academy South-Eastern Europe
FIRST FILMS FIRST offers young filmmakers with a feature film project to develop it with dedicated help of experienced and internationally acclaimed professionals from all fields of filmmaking.
The program runs one year, at four workshops across four festivals in the Southeast Europe, and it’s COMPLETELY FREE.
Interested? Read on.
FIRST FILMS FIRST is an intensive professional training program aimed at supporting young Southeast European film directors to develop their first feature-length fiction film. Over one year at 4 workshops at different film festivals in the region, the participants are guided by experienced and acclaimed tutors through different stages of project development.
Application and participation are FREE of charge, and travel, accommodation and accreditation expenses at the workshops are COVERED.
For an idea who will be guiding and helping you develop your film, in the first edition of FFF  tutors were Milcho Manchevski, Andras Dresen, Allan Starski, Karpo Godina, Srdjan Koljevic, and Gabrielle Brunemeyer.
Eligibility:
·         you are living in Southeast Europe
·         you are a film director
·         you are a student in your last year of study or a young professional
·         you have a project for the first feature-length fiction film*
·         you are fluent in English
How to apply?
Send an email to application@firstfilmsfirst.com with:
·         synopsis for your first feature-length fiction film project
·         treatment for the project (max. 12 pages)
·         director’s statement
·         your CV and a detailed filmography
·         information about the producer, if attached (optional)
·         link to one of your short films
·         your phone number and email address
All materials should be in English, submitted in one PDF file.
The selected participants will be notified by April 15th.
For the selected participants, the program is free of charge. The FFF also provides participation in travel expenses, accommodation and the festival badges that allow free access to all the festivals’ screenings and events during the workshops.
Please note that the FFF can cover expenses for only one person per project. However, if the selected participants wish to come with additional members of their creative team, the FFF can offer them special discount packages for accommodations and free festival badges.
*program is not for animated films

If you have any additional questions, write us at info@firstfilmsfirst.com.

Kalendari i aktiviteteve të përbashkëta të qendrave kinematografike Shqipëri-Kosovë, viti 2017

c65f4-16708557_1408295555881460_1176750512282681916_n

 

Në kuadër të vazhdimit të bashkëpunimit të dy qendrave kinematografike të Shqipërisë dhe Kosovës për vitin 2017 ndër aktivitetet e shumta vlejnë të përmenden:

1. Hapja e 2 pavioneve të përbashkëta gjatë Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Berlin (9-17 shkurt) dhe Cannes (17-26 maj).

2. Janë planifikuar faza të ndryshme të prodhimit për projektet e mëposhtme:

Filma artistikë- bashkëprodhime me financim publik nga Shqipëria dhe Kosova:

Delegacioni me regji të Bujar Alimani
Martesa – me regji të Blerta Zeqiri
Derë e hapur – me regji të Florenc Papas
Njeriu i dosjeve – me regji të Ismet Sinarija
Fusha e mëllenjave – me regji të Arzana Kraja
Shpia – me regji të Lendita Zeqiri

3. Gjithashtu, duke qenë se 2017 është edhe 20-vjetori i krijimit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, do të organizohen shumë aktivitete ndër të cilët më të rëndësishëm do të jenë “Festivali i 14-të i Filmit Shqiptar” dhe “Forumi Ndëkombëtar” ku do të lançohet zyrtarisht ideja e “Ballkan dhe Adriatik Film Fond”, si edhe evente të tjera ku partnerët institucionalë të Kosovës por edhe faktorët e kinematografisë në Kosovë do të jenë prezent.