CINEPLEXX FLET SHQIP!

CINEPLEXX FLET SHQIP! 


Në bashkëpunim me Qendrën Kombëtare të Kinematografisë, në datat 28-29 Nëntor, ndër të tjera Cineplexx do të shfaqë dhe plot 11 filma shqiptarë.

Çmimi special bilete 200 lekë.

Për orare dhe rezervime: http://www.cineplexx.al/Content.Node/al/events/_items/sonderevents/Cineplexx_flet_shqip.sq.php

Per te gjithe dashamiresit e kinematografise shqiptare qe mund t’ju kete shpetuar pa e pare ndonjerin nga filmat e programuar gjate festave te 28 dhe 29 nentorit, doja te kujtoja qe ne CINEPLEXX mund te prenotohet bileta edhe online.
Pa ju, pa shikuesit, pa audiencen shqiptare, skenaristet, regjisoret, kineastet tane nuk do te gjejne dot frymezimin dhe entusiazmin e nevojshem per te krijuar filmat qe ju do te donit te shikoni dhe shijoni.
Mos i abandononi filmat tane qe na kane perfaqesuer dhe madje jane vleresuar me cmime ne festivalet nderkombetare.
Mendimet dhe sugjerimet tuaja percilljani me dashamirese regjisoreve tane. Dergojini nje sms ne fb edhe nese nuk njiheni personalisht me ta.
Jam i sigurte qe do ta vleresojne dhe do t’ju jene mirenjohes.
Shpresoj shume qe publiku me prezencen e tij ne kinema mund te percjelle nje mesazh te forte mbeshtetje per te cilin kineastet tane dhe kinematografia jone kane kaq shume nevoje.

FNE at Zagreb Film Festival 2016: Balkan Film Industry United on MEDIA Programme’s Level Field

FNE at Zagreb Film Festival 2016: Balkan Film Industry United on MEDIA Programme’s Level Field

ZAGREB: At the first meeting of MEDIA held in the Balkans, marking the 25th anniversary of the MEDIA Sub-programme on 17 November 2016, MEDIA Desk representatives and film fund directors expressed their concerns about continued access to MEDIA funding and the creation of the EU single digital market.
CATHY MEILS
The intensity of interest from across the region was apparent in the attendance at the day-long event, with well over 100 participants and 40 international guests from countries including Serbia, Bulgaria, Malta, Cyprus, Slovenia and Albania in attendance.
While Soon-Mi Peten, who is the MEDIA Programme’s Head of Promotion, Training and Festivals and specialises in development support, pointed out that the “low capacity” countries claim a disproportionately large share of funds in the single project funding scheme, some 48%, acting director of the Bulgarian National Film Center Kamen Balkanski pointed out that the biggest funding scheme is distribution and that those funds go primarily to the five large capacity countries. In the wake of complaints from the large capacity countries that their film projects are not getting their fair share of funding from the single project scheme, the MEDIA Programme is set to review whether to retain its points system, which is meant to “level the field” by giving low capacity countries an automatic ten points and medium capacity countries an automatic five point on their applications, His colleagues from across the region echoed the concern that the loss of that the elimination of the points system would result in a drastic loss of funding for low capacity countries, which are already unable to get MEDIA Programme funds in other schemes.
Malta Film Commission representative Jean Pierre Borg emphasised that point, saying “We can’t access the funds. Malta is too small.”
Balkanski also pointed out that Bulgaria has no ability to receive funds from some other schemes, such as the one that involves TV funding. “It’s impossible to make a deal with three TV stations. Some funds are not practically accessible to us.”
For the Balkan countries, MEDIA Programme funds are an important factor. They account for as much as 8 percent of funding for Bulgarian films, where the only domestic funding source is the National Film Center. Balkanski added, “MEDIA is a quality label.”
Martina Petrovic, head of the Croatian MEDIA Desk and organiser of the event, said, “MEDIA support is often helping filmmakers get national funds.” She warned, “MEDIA’s new eligibility regulations will result in fewer applications.”
The second issue stirring intense concern in the region is the single digital market initiative. Hrvoje Hribar, head of the Croatian Audiovisual Center, said, “The problem is we don’t see the clear limits of portability.” He added, “When revenues go abroad, the state film funds that rely on national audiovisual funds (such as TV advertising revenues), like The Czech Republic, Poland and Croatia, will be damaged. How do we get those funds from abroad?”
Croatian copyright lawyer and member of the HAVC board Romana Matanovac commented, “We have to destroy copyright to create a single digital market,” adding, “All the initiatives are hurting small players.” She also addressed the issue of piracy, which is still a growing problem in Europe. “The European Commission is not taking any steps against the big players,” referring to the internet providers who are enabling pirated film viewing.
Financial consultant Linda Beath noted that 68% of European watch pirated content, adding, “The single digital market is piracy. There is no central European single digital platform.”
The official EC and MEDIA Programme representatives at the meeting left with promises to take the concerns of the Balkan film industry back to their colleagues. Petrovic summed up the mood of the event, saying, “We are really hungry for European attention. We would like the European Parliamentarians to visit us more often.”

http://www.filmneweurope.com/news/croatia-news/item/113682-fne-at-zagreb-film-festival-2016-balkan-film-industry-united-on-media-programme-s-level-field?highlight=WyJhbGJhbmlhIiwiYWxiYW5pYSdzIl0=

Two new Balkan initiatives are in the works, courtesy of the Albanian National Center of Cinematography

FNE at Zagreb Film Festival 2016: Balkan Initiatives Get Push from Albania 

ZAGREB: Two new Balkan initiatives are in the works, courtesy of the Albanian National Center of Cinematography. The initiatives could result in a Balkan coproduction fund and a Balkan forum in the near future.
by cATHY MEILS

Arben Papadhopulli of the Albanian National Center of Cinematography told FNE that the proposal for a Balkan coproduction fund is at the “handshake” stage, with plans to take it to an official level. The fund would include the former Yugoslav territories, Bulgaria, Greece and Italy. “Each country would contribute to the fund,” Papadhopulli told FNE, at a modest level of perhaps 30,000 EUR.
The forum would be more of a networking platform for the Balkan region and Italy, which is becoming an important coproduction partner for its neighbors across the Adriatic. The two initiatives would operate under one umbrella.
Once Europe’s most isolated country, Albania has become an active coproduction partner in the Balkan and CEE territory, working with Bulgaria, Romania, Macedonia, Poland and the Czech Republic, among other countries.

http://www.filmneweurope.com/news/croatia-news/item/113678-fne-at-zagreb-film-festival-2016-balkan-initiatives-get-push-from-albania?highlight=WyJhbGJhbmlhIiwiYWxiYW5pYSdzIl0=

Gentian Koçi: Një shpirt autentik nga kinemaja shqiptare

Cineuropa intervistoi regjisorin, skenaristin dhe producentin shqiptar, Gentian Koçi, fiksioni i parë i gjatë i të cilit, Dita zë fill, është në post-produksion. Regjisori i ri tregon për raportin e filmit shqiptar në garën e filmave me buxhete të larta, pse është ende i vështirë konkurrimi në tregjet evropiane

“Filmi im ka karakteristikat e tij specifike. Është një dramë e fortë sociale, por njëkohësisht, tejet e nëndheshme, me ritmin e saj autentik të brendshëm, i cili burimin e gjen prej botës së brendshme të personazheve të mi. Jam i bindur se filmi do të mbërthejë vëmendjen e audiencës qetësisht, ndaj unë, vërtet shpresoj që përzgjedhësit e festivaleve do ta vënë re dhe do e vlerësojnë filmin”

Një nga platformat më të rëndësishme të filmit europian, Cineuropa, intervistoi regjisorin, skenaristin dhe producentin shqiptar, Gentian Koçi, fiksioni i parë i gjatë i të cilit, Dita zë fill, është në post-produksion. Me aktorët Ornela Kapedani dhe Suzana Prifti, bashkëprodhimi shqiptaro-grek, ndjek historinë e një nëne të vetme dhe djalit të saj njëvjeçar, në rrethana të skajshme ekonomike. Të dy, shpërngulen në shtëpinë e një gruaje të moshuar, të ngulur në shtrat nga sëmundja, për të cilën kujdeset Leta.
Cineuropa: A mund të na thuash, me pak fjalë, për çfarë bën fjalë filmi juaj dhe cili është motivimi që qëndron pas tij? 
Gentian Koçi: Dita zë fill (Daybreak) është një dramë intime, e cila ndodh në një apartament në Tiranë. Në fakt, është një histori që mund të ndodhë kudo. Marrëdhëniet njerëzore si dhe kompleksiteti i thellë i tyre më kanë tërhequr gjithnjë. Historia mbështetet në dy personazhe femërore, Leta dhe Sofia. Leta është një nënë e re në një situatë tejet të vështirë financiare. Për shkak të kësaj situate, ajo nuk ka mundur të paguajë qiranë që prej disa muajsh. Kur Leta dhe djali i saj njëvjeçar nxirren jashtë prej apartamentit të tyre me qira, ata shpërngulen në shtëpinë e Sofisë, një gruaje të moshuar e të ngulur në shtrat prej sëmundjes, vajza e të cilës ka punësuar Letën si kujdestaren e nënës së saj. Me qëllim që të ruajë vendin e punës dhe strehën e saj të re, Leta duhet ta mbajë Sofinë në jetë me çdo kusht. Boshti i historisë është marrëdhënia e brishtë mes gruas së re dhe të moshuar, një marrëdhënie që luhatet mes empatisë reciproke dhe qëllimeve pragmatike. Një nga sfidat më të rëndësishme për mua, si skenarist dhe regjisor, ka qenë ruajtja e një ekuilibri delikat mes këtyre dy aspekteve të kundërta të marrëdhënies së tyre: afeksionit dhe interesave të pastër pragmatikë. Dita zë fill trajton, gjithashtu, kompromiset morale ku secili prej nesh merr pjesë, në përpjekjet tona të vazhdueshme për siguri financiare apo për mbijetesë. Këtu, kriza morale pyetet prej perspektivës të një mikrokozmosi social. Ndërsa gruaja e moshuar është si një specie në zhdukje, një grua e kohërave të dikurshme, gruaja e re nuk mund t’i lejojë vetes të shohë nga qielli.
Cineuropa: Si është financuar filmi? 
G.K: Pasi u zhvillua në tri markete bashkëprodhimi (Cinelink, Connecting Cottbus dhe Euro-Mediterranean Co-Production Market) projekti u mbështet nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë dhe Qendra Greke e Filmit, Eurimages, Ministria e Kulturës e Shqipërisë, nga Radio-Televizioni Shqiptar, Bashkia e Tiranës si dhe SEE Cinema Network. Projekti është një bashkëprodhim shqiptaro-grek, prodhuar nga shtëpia kinematografike shqiptare ArtalbFilm dhe bashkëprodhuar nga Graal Films me bazë në Athinë.
Cineuropa: Si kineast i ri, sa e vështirë është të prodhosh një film me metrazh të gjatë në një vend të vogël si Shqipëria? 
Gentian Koçi: Shqipëria ka një buxhet relativisht të vogël për kinemanë. Në këto pak vitet e fundit, Qendra Kombëtare e Kinematografisë e ka rritur buxhetin e saj dhe ka ndjekur, gjithashtu, një politikë të re, me qëllim rritjen e numrit të prodhimeve filmike dhe për të ndihmuar kineastët e rinj të krijojnë një klimë të re estetike në kinemanë shqiptare. Rreth 30 projekte në vit financohen nga QKK, nga të cilët 10 janë fiksione me metrazh të gjatë dhe pjesa tjetër janë filma të shkurtër, fiksion, dokumentarë dhe filma të animuar. Shpresoj që do të ketë shumë kineastë të paduruar për të bërë filma. Kineastët e rinj janë gjithnjë e më të prirur të “bëjnë montazhe financiare të buxheteve të tyre” duke kombinuar, kryesisht fondet publike me ato pak mundësi nga fondet private. Aktualisht, Shqipëria është anëtare e Media Programme dhe Eurimages. Bashkëprodhimet ndërkombëtare janë ende jetësore për prodhimin e filmit në mënyrë që projekti të përmbyllet me sukses. E megjithatë, është ende e vështirë për kinemanë shqiptare të garojë me filma të buxheteve të larta në tregjet europiane dhe ndërkombëtare. Edhe pse festivalet dhe marketet e filmit kanë lidhur një martesë të fortë, besoj ende se disa festivale shumë të mira i përzgjedhin filmat e tyre mbi bazën e cilësive të tyre estetike dhe jo mbi kriterin e buxhetit, sistemit të yjeve të kinemasë apo mbi qasjen që shtëpia e prodhimit apo agjenti i shitjeve ka në market. Filmi im ka karakteristikat e tij specifike. Është një dramë e fortë sociale, por njëkohësisht, tejet e nëndheshme, me ritmin e saj autentik të brendshëm, i cili burimin e gjen prej botës së brendshme të personazheve të mi. Jam i bindur se filmi do të mbërthejë vëmendjen e audiencës qetësisht, ndaj unë, vërtet shpresoj që përzgjedhësit e festivaleve do ta vënë re dhe do e vlerësojnë filmin.
Cineuropa: Cila është analiza juaj mbi gjendjen aktuale të filmit autor europian? 
Gentian Koçi: Është tejet e vështirë për mua të kem një qasje gjithëpërfshirëse mbi filmin autor në Europë. Gjithë ç’mund të them në lidhje me këtë vjen prej perceptimit tim vetjak mbi situatën. Së pari, kam përshtypjen se po bëhet gjithnjë e më vështirë për të sapoardhurit në industrinë e kinemasë dhe për regjisorët debutues me film të gjatë, të cilët nuk kanë një kapital simbolik paraprak në këtë fushë, të gjejnë vendin e tyre në sistemin e festivaleve apo edhe në atë shpërndarës. Së dyti, presioni për të arritur suksesin e kërkuar me filmin debutues është vërtet i lartë. Programet e festivaleve janë tejet garuese dhe numri në rritje i filmave me përmasa të mëdha ka lënë pak vend për filma që konsiderohen si “të një shkalle më të ulët”.
Gjithsesi, kur shkon në kinema indipendente apo në një festival të mirë, ka ende gjasa të hasësh, në një ditë çfarëdo, një kineast të ri në rritje apo një stil të ri kinematografik apo edhe të jesh dëshmitar i përurimit të një vale të re në kinema.
Cineuropa: Çfarë mendon për ndryshimet në sektorin shpërndarës të filmit dhe për pasojat e tij në shfaqjen e filmave të vendeve të vogla? 
Gentian Koçi: Qartazi, nëse ke një histori të mirë, të realizuar mirë, një histori që tërheq vëmendjen e një audience të gjerë, mundësitë që të gjesh një kompani shpërndarëse janë dukshëm të larta. Jam më se i bindur se, pavarësisht faktit se duhet të plotësosh kriteret e marketeve të filmit apo politikave të festivaleve, filmat e vendeve të vogla kanë vetëm një mundësi për të depërtuar: ata duhet të jenë shumë të mirë. Cilësia estetike është mënyra e vetme për të tërhequr një shpërndarës të mirë. Të paktën, kjo është çka unë personalisht mendoj.
http://www.mapo.al/2016/11/gentian-koci-nje-shpirt-autentik-nga-kinemaja-shqiptare/1

PROEDROU, PAPAS AND LABÔT WIN BIG!

PROEDROU, PAPAS AND LABÔT WIN BIG!
It’s been an amazing week for our participants!
Asimina Proedrou’s FFF project Behind the Haystacks has won two awards at Thessaloniki International Film Festival’s industry section Agora: the French CNC’s Development Award of €10,000 for script development, as part of the Crossroads Co-production Forum, and the award of French company Initiative Film, consisting of consulting services. 
At the sam time, FFF participants Nikos Labôt and Florenc Papas are among the winners of SEE Cinema Network Fund for project development. 
Nikos Labôt’s Her Job and Florenc Papas’s Open Door are among seven projects to win support from the South East Europe Cinema Network (SEE Cinema Network). Open Door will receive €7,500, and Her Job will get €4,000, as it tied in the voting with another Greek majority project, In the Strange Pursuit of Laura Durand (Vertigo) by Dimitris Bavelas. 
Congrats!!! More reasons to celebrate in Belgrade in two weeks!!!

TIFF 2016 – Ndarja e Cmimeve

TIRANA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ka kënaqësinë t’ju ftojë në ceremoninë e ndarjes së çmimeve të edicionit të 14-të TIFF 2016. 

E premte, 11 nëntor 2016, ora 19:00, ​Salla Illyria 1, Sheraton Tirana hotel

Open Door by Florenc Papas financohet ne Asamblene e pergjithshmek te SEE Cinema Network

ee57b-14938303_10154669424319476_6254310319138015609_n
92f79-14925698_10154669424309476_4925000485998302666_n

 

 

 

Ne Asamblene e pergjithshmek te SEE Cinema Network, zhvilluar sot ne Selanik, u paraqiten 11 projekte nga 6 vende dhe fituan mbeshtetje per zhvillim 7 projekte, nga te cilat 5 kishin piket maksimale dhe 2 me pike te barabarta.
11 projects from 6 countries were presented at the General Meeting of SEE Cinema Network, held today in Thessaloniki. 7 of them won the support for development, of which 5 had the maximum points and 2 had equal points.
The winning projects are:
1. Open Door by Florenc Papas (Alb-Fyrom-It-Gr)
2. Pig by Dragomir Sholev (Bul-Rom)
3. Res Publika by Andy Papadimitriou (Cyp-Gr)
4. Her Job by Nikos Charalabopoulos (Gr-Ser-Cro-Fr)
5. In the Strange Pursuit of Laura Durand (Vertigo) by Dimitris Bavelas (Gr-Ser-Cro)
6. Fear and Love by Meto Jovanovski & Branko Baletich (Fyrom-MNegro-Ser)
7. Shadows of the Mediterranian by Ivan Jovic (Ser-Gr)