Vendim i KMPsë, 28.04.2016

Qendra Kombëtare e Kinematografisë njofton se më datë 28.04.2016 Këshilli Miratues i Projekteve, u mblodh në takimin me këtë rend dite:

 1. Shqyrtimi i projekteve kinematografike për filma artistikë me metrazh të gjatë, në kategorinë bashkëprodhime minoritare (Minority Cooproduction), të depozituara në QKK deri në datën 30.03.2016.
 2. Shyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “SKA-NDAL” sh.p.k., për kualifikimin në kategorinë bashkëprodhime minoritare (Minority Cooproduction), të projektit kinematografik “Pranverë e paharruar në fshatin e harruar”, skenari dhe regjia Kushtrim BEKTESHI.

Komisioni i Shqyrtimit Paraprak të Projekteve ka kualifikuar për konkurim këto projekte për filma artistikë me metrazh të gjatë, në kategorinë bashkëprodhime minoritare (Minority Cooproduction):

 1. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Njeriu i dosjeve”, skenari Arian KRASNIQI, Ismet SIJARINA, regjia Ismet SIJARINA, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Albasky Film” sh.p.k.;
 2. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Shpia”, skenari dhe regjia Lendita ZEQIRI, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Ska-Ndal” sh.p.k;
 3. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Histori majë kulmi”, skenari Gazmend NELA, Arjan KRASNIQI, regjia Arjan KRASNIQI, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Kinostudio Dardan” sh.p.k.;
 4. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Fusha e mëllenjave”, skenari dhe regjia Arzana KRAJA, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Action Production” sh.p.k.

KMP, mori në shqyrtim dhe diskutoi nga ana artistike dhe financiare projektet në konkurim dhe në përfundim 

V E N D O S I:

 1. T’i propozojë Kryetarit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë financimin e këtyre projekteve kinematografike:
 1. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Shpia”, skenari dhe regjia Lendita ZEQIRI, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Ska-Ndal” sh.p.k.
 2. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Fusha e mëllenjave”, skenari dhe regjia Arzana KRAJA, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Action Production” sh.p.k.
 3. Projekti për film artistik me metrazh të gjatë “Njeriu i dosjeve”, skenari Arian KRASNIQI, Ismet SIJARINA, regjia Ismet SIJARINA, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Albasky Film” sh.p.k.

 1. Të mos miratojë kërkesën e shtëpisë kinematografike “SKA-NDAL” sh.p.k., për kalimin dhe shqyrtimin në kategorinë bashkëprodhime minoritare (Minority Cooproduction), të projektit kinematografik “Pranverë e paharruar në fshatin e harruar”.

Evropa Krijuese është gjithashtu një dritare e madhe mbështetëse e rrjeteve të Kinemave Evropiane

Mbështetje për rrjetet e Kinemave. 

Evropa Krijuese është gjithashtu një dritare e madhe mbështetëse e rrjeteve të Kinemave Evropiane ( përfshi dhe ato Shqiptare). Më poshtë Ju lutem gjeni linkun e thirjes më të re për propozime të programit Media : 

Cfarë mbështet kjo thirje?
Kjo thirje mbështet rrjetet e kinemave evropiane ( përfshi edhe Shqiëprinë si një vend që merr pjesë ne programin Media) duke i financuar ato në mënyrë që të shfaqin sa më shumë filma evropianë në sallat e tyre.

Kush mund të përfitojë?
Nëse një prej rrjeteve të Kinemave Shqiptare, është pjesë e një rrjeti kinemash evropiane, i cili funksionon sipas një marrëveshje të shkruar, atëherë kjo thirje është e hapur për të.
Kushtet që duhet të plotësojë një rrjet kinemaje në Shqipëri si pjesë e rrjetit evropian të Kinemave.
– Të kenë në programin e tyre filma evropianë.
– Të jenë funskionale që prej 6 muajsh deri në datën e aplikmit.
– Të kenë një sistem biletash të deklaruar në organet tatimore.
– Të disponojnë një sallë shfaqje me të paktën 70 vende
– Të shfaqin të paktën 300 filma në vit.
– Në 12 muajt e fundit të kenë pasur të paktën 20.000 mijë spekatorë.

Sa mund të përfitohet.
Maksimumi i shumës financiare që mund të përfitohet është 2 Milion Euro. EACEA / Evropa Krijuese mbështet vetëm 50 % të buxhetit të përgjtihëshëm të projektit.

Afati i aplikimit : 8 Qershor 2016

EKSPOZITË E AFISHEVE ORIGJINALE: ARTI DHE DIZAJNI I FILMIT SHQIPTAR

EKSPOZITË E AFISHEVE ORIGJINALE: ARTI DHE DIZAJNI I FILMIT SHQIPTAR – VEPRA TË PËRZGJEDHURA NGA VITET E KINOSTUDIOS
14 Prill 2016
Galeria Kombëtare e Arteve dhe Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit ju ftojnë më 14 Prill ora 19.00, në hapjen e ekspozitës “Arti dhe dizajni i filmit shqiptar – Vepra të përzgjedhura nga vitet e Kinostudios”.
Ekspozita do të shfaqë mbi 100 afishe origjinale të formatit të plotë dhe standartit industrial të filmit artistik, dokumentar dhe vizatimor shqiptar, skica dhe bocete kostumografie si dhe programe premierash filmi nga Kinostudio “Shqipëria e Re” (1952 – 1992). Prodhuar nga Galeria Kombëtare e Arteve në bashkëpunim me Arkivin Qendror Shqiptar të Filmit (AQSHF), Universitetin e Arteve, Tiranë dhe kuruar nga kineasti shqiptaro-amerikan Thomas Logoreci, kjo ekspozitë e një lloji të veçantë do të paraqesë një përzgjedhje të rrallë afishesh filmi (disa të pikturuara me dorë), që rrallë janë parë nga publiku, që nga shfaqja e parë e filmit. Edhe pse ka me dhjetra afishe të tjera të jashtëzakonshme të filmit shqiptar në arkivën e AQSHF, theksi në këtë ekspozitë do të jenë veprat e artit të punuara me dorë, dhe jo prej fotografive.
E konceptuar për të nxjerrë në pah trashëgiminë jashtëzakonisht të pasur, por shpesh të harruar të filmit shqiptar kjo ekspozitë sjell përpara publikut disa nga veprat më të arrira të krijuara ndër vite në Kinostudio, nga piktorë filmi dhe artistë të talentuar si Sali Allmuça, Ksenofon Dilo, Myrteza Fushekati, Azis Karalliu, Bujar Luca, Kleo Nini, Namik Prizreni, Alush Shima, Astrit Tota, Dhimitër Theodhori dhe Shyqyri Sako.
Pjesë e kësaj ekspozite të veçantë është edhe një dokumentar i gjatë nga kritiku irlandez dhe regjisori Mark Cousins. Titulluar HERE BE DRAGONS (KËTU KA DRAGOJ), kjo ese filmike tregon udhëtimin në Shqipëri të regjisorit Cousins në vitin 2012, duke marrë në fokus rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë filmike të Shqipërisë – një sfidë e madhe për arkivën e filmit shqiptar gjatë dekadës së ardhshme. Shpresa e sinqertë e Galerisë Kombëtare të Arteve, AQSHF, Universitetit të Arteve dhe kuratorit, është se kjo ekspozitë unike e afishes së ilustruar të filmit shqiptar do të njohë publikun, shqiptar dhe ndërkombëtar, me një materie të gjallë e të jashtëzakonshme të trashëgimisë kinematografike në Shqipëri.
Konferenca për shtyp do të mbahet në Galerinë Kombëtare të Arteve të enjten, 14 prill 2016, ora 11:00.
Për publikun e gjerë ekspozita do të jetë e hapur nga e premtja, 15 prill 2016.

Gjergj Xhuvani ready to go with DISTANT ANGELS, by David González

The Albanian director looks deep into the chaotic 1999 Kosovo war in a film starring Rinaldo Rocco and Teuta Krasniqi, produced by Albania’s On Film Production and Kosovo’s Buka Film

58598-1460580309400_1000x0702_14606236821801.jpg
Director Gjergj Xhuvani during the shoot for Distant Angels
Post-production has finished for Albanian filmmaker Gjergj Xhuvani’s fourth feature film, Distant Angels (Engjejt jane Larg). The director, scriptwriter and novelist, born and based in Tirana, has directed several short films (such as Funeral Business, selected at the 1998 Venice Film Festival) and several feature films including Slogans (2001, the first Albanian film to be featured at the Cannes Film Festival, selected in the Directors’ Fortnight and winner of the Youth Award, as well as the Albanian Oscar submission), Dear Enemy (2004, winner of the Sundance/NHK International Filmmakers Award during its development stage and screened in Sarajevo) and East, West, East: The Final Sprint [+] (2009, also selected as the Albanian Oscar submission).
After telling the tales of a remote Albanian village during the communist dictatorship, a small and unexpected community during the Albanian Nazi occupation in 1943 and an Albanian cycling team that goes to France to take part in a tournament, in his previous films, respectively, Distant Angels sees Xhuvani tackling the 1999 Kosovo war. Written by the director himself, the film tells the story of two intertwined fates in this chaotic atmosphere: that of Mario, an Italian priest who refuses to abandon a dozen Albanian orphans under his care in an orphanage threatened by bombings, and that of Hana, a young woman who leaves her life as a prostitute in Italy to make her way across the Balkan battle zone in the hopes of finding her missing daughter. Stranded in a struggling village, Hana finally arrives at Mario’s orphanage, where she is warmly welcomed both by the troubled children, for whom she ends up becoming a mother, and by the Italian priest, who finds himself torn between his faith and the physical and emotional attraction he has for her.
The main roles are played by Italian actor Rinaldo Rocco (previously seen in Antonello Grimaldi’s An Impossible Crime, Paolo Franchi’s Fallen Heroes [+] and the US TV series Hannibal, starring Mads Mikkelsen) and Kosovan actress Teuta Krasniqi. The cast also includes Nicola del Buono, Nik Xhelilaj, Ndricim Xhepa and Fatmir Spahiu, who is also a producer, among others. Giorgio Fantini served as the film’s director of photography, Paolo Marzoni as editor, and Marco Biscarini and Daniele Furlati composed the original score.
The film was produced by Dritan Huqi for Albanian outfit On Film Production and Fatmir Spahiu for Kosovan company Buka Film. The film received backing from the Albanian National Film Center, the Kosovo Cinematography Center (KCC) and Albanian National Radio Television, as well as Italy’s Mantova Film Commission and Cineteca di Bologna.
http://cineuropa.org/nw.aspx?t=newsdetail&l=en&did=307370

PREMIERE – ATA regjisor Emiljo Leka

361ea-12976764_562927907214630_3383846053871360145_o
Qendra Kombëtare e Kinematografisë ka kënaqësinë t’ju ftojë në premierën e filmit me metrazh të shkurtër “ATA” me regji të Emiljo LEKA, prodhuar nga Albasky Film me financim të QKK-së.
Premiera do të zhvillohet ditën e enjte, datë 14 prill 2016, ora 19:00, tek Kinema Imperial pranë “Qendrës Kristal”.

 

Mbledhje e Këshillit te Miratimit të Projekteve 11 aprile 2016

VENDIM
Në zbatim të nenit 9, paragrafi i parë i ligjit nr. 8096, datë 29.04.1996, “Për Kinematografinë”, i ndryshuar, nenit 6 të Vendimit të Këshillit të Ministrave nr. 602, datë 21.08.2003, “Për miratimin e statutit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë”, përcaktimeve të bëra në Rregulloren e Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, Këshilli Miratues i Projekteve, u mblodh sot, më datë 11.04.2016, në takimin me këtë rend dite:
1. Shqyrtimi i projekteve për festivale dhe javë filmi, të depozituara në QKK.
2. Shyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Cannes-2016”.
3. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Master Europian për shkrimin e skenarëve – ALBASCRIPT”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Cineuropa.
4. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Vera e kinemasë”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Apulia Film Commission.
5. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në PriFest 2016”.
6. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “ArtFIlm” për emërimin e regjisorit të projektit të filmit artistik me metrazh të gjatë “Delegacioni”, skenari Artan MINAROLLI.
7. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “EuroFilm” për ndryshimin e regjisorit të projektit të filmit artiksik me metrazh të shkurtër “Motër e vëlla”, skenari Vladimir PRIFTI.
8. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “Bota shqiptare”, për rritje të financimit të projektit të filmit dokumentar “Saga e Dinejve”, skenari Enver KUSHI, regjia Kujtim GJONAJ. 
KMP, në fillim shqyrtoi dhe diskutoi projektet për financim festivale dhe javë filmi kombëtar dhe ndërkombëtarë. Në këtë seancë nuk morën pjesë z. Fatos BAXHAKU, z. Artur DAUTI dhe z. Elvis HOXHA, për arsye të shmangies së konfliktit të interesit, meqenëse kanë qenë të angazhuar në edicionet e mëparshme të tre prej festivaleve në konkurim. Pas përfundimit të kësaj seance, zotërinjtë e sipërpërmendur morën pjesë në mbledhje. Pasi diskutuan dhe shqyrtuan projektet në konkurim, Këshilli i Miratimit të Projekteve
V E N D O S I:
I. T’i propozojë Kryetarit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë financimin e këtyre projekteve kinematografike:
• Projekti “Festivali i Filmit Ballkanik dhe i Kulinarisë”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Action Production” sh.p.k.
• Projekti “Tirana International Film Festival”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Tirana Film Institute”.
• Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit AniFest”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Projekt SXHJ” sh.p.k. Financimi l[vrohet me kusht që Festivali të zhvillohet në qytetin e Shkodrës.
• Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dea Open Air”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Multi Media Nositi” sh.p.k.
• Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “ORA Film” sh.p.k.
• Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit Giffoni Film-Shqipëria”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “MEDIAVISION” sh.p.k.
• Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Cannes-2016”.
• Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Master Europian për shkrimin e skenarëve – ALBASCRIPT”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Cineuropa.
• Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Vera e kinemasë”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Apulia Film Commission.
• Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në PriFest 2016”. 
II. Miratimin e kërkesave si më poshtë:
1. Miratohet kërkesa e shtëpisë kinematografike “ARTFILM” për caktimin e z. Bujar ALIMANI, regjisor i projektit të filmit artistik me metrazh të gjatë “Delegacioni”, skenari Artan MINAROLLI.
2. Miratohet kërkesa e shtëpisë kinematografike “EuroFilm” për caktimin e znj. Ajola DAJA regjisore e projektit të filmit artistik me metrazh të shkurtër “Motër e vëlla”, skenari Vladimir PRIFTI. 
III. Mosmiratimin e kërkesës së shtëpisë kinematografike “Bota shqiptare”, për rritje të financimit të projektit të filmit dokumentar “Saga e Dinejve”, skenari Enver KUSHI, regjia Kujtim GJONAJ.

Vendim i KMP-së datë 11.04.2016

V E N D I M i KMP dt. 11.04.2016Në zbatim të nenit 9, paragrafi i parë i ligjit nr. 8096, datë 29.04.1996, “Për Kinematografinë”, i ndryshuar, nenit 6 të Vendimit të Këshillit të Ministrave nr. 602, datë 21.08.2003, “Për miratimin e statutit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë”, përcaktimeve të bëra në Rregulloren e Qendrës Kombëtare të Kinematografisë, Këshilli Miratues i Projekteve, u mblodh sot, më datë 11.04.2016, në takimin me këtë rend dite:

 1. Shqyrtimi i projekteve për festivale dhe javë filmi, të depozituara në QKK.
 2. Shyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Cannes-2016”.
 3. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Master Europian për shkrimin e skenarëve – ALBASCRIPT”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Cineuropa.
 4. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Vera e kinemasë”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Appuglia Film Commission.
 5. Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në PriFest 2016”.
 6. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “ArtFIlm” për emërimin e regjisorit të projektit të filmit artistik me metrazh të gjatë “Delegacioni”, skenari Artan MINAROLLI.
 7. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “EuroFilm” për ndryshimin e regjisorit të projektit të filmit artiksik me metrazh të shkurtër “Motër e vëlla”, skenari Vladimir PRIFTI.
 8. Shqyrtimi i kërkesës së shtëpisë kinematografike “Bota shqiptare”, për rritje të financimit të projektit të filmit dokumentar “Saga e Dinejve”, skenari Enver KUSHI, regjia Kujtim GJONAJ.

KMP, në fillim shqyrtoi dhe diskutoi projektet për financim festivale dhe javë filmi kombëtar dhe ndërkombëtarë. Në këtë seancë nuk morën pjesë z. Fatos BAXHAKU, z. Artur DAUTI dhe z. Elvis HOXHA, për arsye të shmangies së konfliktit të interesit, meqenëse kanë qenë të angazhuar në edicionet e mëparshme të tre prej festivaleve në konkurim. Pas përfundimit të kësaj seance, zotërinjtë e sipërpërmendur morën pjesë në mbledhje. Pasi diskutuan dhe shqyrtuan projektet në konkurim, Këshilli i Miratimit të Projekteve

V E N D O S I:

 1. T’i propozojë Kryetarit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë financimin e këtyre projekteve kinematografike:
 • Projekti “Festivali i Filmit Ballkanik dhe i Kulinarisë”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Action Production” sh.p.k.
 • Projekti “Tirana International Film Festival”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Tirana Film Institute”.
 • Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit AniFest”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Projekt SXHJ” sh.p.k. Financimi l[vrohet me kusht që Festivali të zhvillohet në qytetin e Shkodrës.
 • Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dea Open Air”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “Multi Media Nositi” sh.p.k.
 • Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit për të Drejtat e Njeriut në Shqipëri”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “ORA Film” sh.p.k.
 • Projekti “Festivali Ndërkombëtar i Filmit Giffoni Film-Shqipëria”, paraqitur nga shtëpia kinematografike “MEDIAVISION” sh.p.k.
 • Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Cannes-2016”.
 • Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Master Europian për shkrimin e skenarëve – ALBASCRIPT”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Cineuropa.
 • Projekti i Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Vera e kinemasë”, i cili do të realizohet në bashkëpunim me Appuglia Film Commission.
 • Shqyrtimi i projektit të Qendrës Kombëtare të Kinematografisë “Filmi shqiptar në PriFest 2016”.

 1. Miratimin e kërkesave si më poshtë:

 1. Miratohet kërkesa e shtëpisë kinematografike “ARTFILM” për caktimin e z. Bujar ALIMANI, regjisor i projektit të filmit artistik me metrazh të gjatë “Delegacioni”, skenari Artan MINAROLLI.
 2. Miratohet kërkesa e shtëpisë kinematografike “EuroFilm” për caktimin e znj. Ajola DAJA regjisore e projektit të filmit artistik me metrazh të shkurtër “Motër e vëlla”, skenari Vladimir PRIFTI.

III. Mosmiratimin e kërkesës së shtëpisë kinematografike “Bota shqiptare”, për rritje të financimit të projektit të filmit dokumentar “Saga e Dinejve”, skenari Enver KUSHI, regjia Kujtim GJONAJ.

Projekti filmik “Delegacioni” me autor regjisorin Artan Minarolli, ka fituar ne programin MediaFaleminderit Artan Minarolli. Në mungesë – grant marrësi më i ri i Evropës Krijuese. 

Nga 356 aplikime – jane perzgjedhur 56 projekete – njerri prej te cileve Shqiptar. 

Kineastët i përkasin Historisë. Ata ndahen nga ne vetëm fizikisht pasi vepra e tyre trashëgohet brez pas brezi duke mos u ndarë praktikisht në asnjë cast nga ne. E ne sot, si për të gjithë ata, jemi krenarë për kineastin tonë. Të falenderojmë Artan, që edhe pse në mungesë fizike, sot dhe një lajm të mirë për të gjithë ne, dhe inkurajove me shpresë të gjithë kineastët shqiptarë qofshin të rinj apo ata të brezit tënd.

Komisioni Evropian / EACEA, sapo njofton se projekti filmik “Delegacioni” i shtëpisë filmike Shqiptare “Art Film” me autor regjisorin e ndjerë Artan Minarolli, është grant marrësi më i ri i programit Media të Evropës Krijuese. Shtëpia Filmike Art Film, ndërkohë është aplikanti i parë si Lider që aplikon dhe fiton në programin Media / Thirja për propozime “Zhvillimi i Filmit”

356 aplikime gjithësej nga të gjitha vendet aplikuese
56 – projekte të përzgjedhura ( 1 projekt shqiptar)
5 projekte shqiptare në konkurrim / vetëm një i suksesëshëm