Momente nga Takimi informues per Programin Media te Evropes Krijuese – thirrja per propozime “Shperndarja e Filmit ” qe u organizua nga Media Desk Albania dhe Qendra Kombetare e Kinematografise ne Ministrine e Kultures.

Me ftesë të Ministrit Italian të Kulturës, Trashëgimisë dhe Turizmit, Z. Dario Franceschini, Ministrja e Kulturës së Republikës së Shqipërisë, Znj. Mirela Kumbaro merr pjesë në Konferencën e Ministrave të Kulturë së vendeve anëtare në ekspozitën universale EXPO Milano 2015.
Për herë të parë në histori, me nismën e Italisë, takohen në Milano nga data 31 korrik-1 gusht 2015, ministrat e kulturës nga e gjithë bota. Konferenca Ndërkombëtare e Ministrave të Kulturës ka si temë kryesore të debatit: Kultura, si mjet dialogu mes popujve. 
Këtë konferencë do ta nderojë me pjesëmarrjen e tij edhe Kryeministri i Italisë, Matteo Renzi.
Konferenca, në të cilën janë të ftuar të gjithë ministrat e vendeve të pranishëm në Expo Milano 2015, si dhe përfaqësues të UNESCO-s, UNWTO, Këshilli i Evropës dhe ICCROM, është një mundësi e çmuar për të ndarë ide dhe propozime në dy çështje kryesore: mbrojtja e trashëgimisë kulturore në zonat në rrezik dhe rimëkëmbja nga fatkeqësitë natyrore. Nga Kina në Palestinë, nga Irani në Burma në Nepal, ministrat do të diskutojnë se si të mirë për të ruajtur trashëgiminë pas fatkeqësive të tilla si tërmete, dhe për ta mbrojtur kundër sulmeve terroriste.
Nisma e Ministrit Franceschini për këtë konferencë vjen si pasojë e dëmtimeve dhe shkatërrimeve të trashëgimisë kulturore në rang botëror. “ Pasojat e fatkeqësive natyrore në trashëgiminë kulturore duhet të shihen në një perspektivë globale. Kjo është një detyrë e komunitetit ndërkombëtar për të mbrojtur, rindërtuar, rivendosur dhe për të ringjallur për mbarë njerëzimin provat më të vjetra të kulturës dhe simbolet e identitetit kombëtar”.
Ruajtja e diversitetit kulturor është hapi i parë themelor për respektin e ndërsjelltë mes popujve, ndërsa mbrojtja e zonave të trashëgimisë kulturore në rrezik është një kërkesë parësore për komunitetin ndërkombëtar”-do të jetë një nga temat kryesore të diskutimit në këtë konferencë.
Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro u shpreh se “Diversiteti i vlerave, kulturave dhe feve, bën pjesë në trashëgiminë që duam të ruajmë, sepse kjo siguron dhe ruajtjen e lulëzimin e trashëgimisë materiale e cila nuk është natyrë e vdekur por habitati njerëzor ku historia e shkuar lidhet me jetën moderne, ku bukuria dhe estetika nuk është e papajtueshme me ekonominë. Prania jonë në Expo-Milano tregon se kultura, jeta, ekonomia dhe politika nuk janë të papajtueshme, përkundrazi!”.
Duke folur për rolin e kulturës si një instrument që ka forcën të ndikojë sistemet e pushteteve, madje edhe ato antidemokratike, Ministrja Kumbaro theksoi në fjalën e saj se “ Kultura është ajo vlerë themelore që nuk na tradhëton asnjëherë dhe pikërisht për këtë ajo meriton vendin e nderit, por jo vetëm për këtë. Kultura meriton vendin e nderit, sepse sot shoqëria ka nevojë për forcën e kultures”.
Kërcënimet janë në fakt në rend të ditës: shkatërrimi i Budës së Bamiyan në vitin 2001 nga talebanët në Afganistan, denoncimet e fundit nga drejtoresha e UNESKO-s Irina Bokova, e cila flet për “spastrimin etnik” që po zhvillohet në zonat e Irakut në duart e ISIS, siç edhe konirmohet nga arkeologu Daniel Morandi Bonacossi. Pa llogaritur edhe fatkeqësitë natyrore si tërmeti i fundit në Nepal, etj.

Ministrja Kumbaro shtoi më tej në fjalën e saj se “Ekonomia, mjedisi dhe stabiliteti shoqëror nuk mund të qëndrojnë pa kulturën e cila garanton harmoninë nëse e përdorim në mënyrë inteligjente ashtu sikurse mund të pjellë konflikte e katastrofa nëse e keqpërdorim. Akoma më e rëndësishme bëhet kjo në vende të vogla ku vështirësitë zmadhohen sa më periferike të jenë ekonomitë”.
Ajo vlerësoi lart rolin e kulturës si mjet dialogu në Shqipëri duke shtuar se “Shqipëria është një vend i pasur me histori e pasuri kulturore por që po mëson çdo ditë leksionet e emancipimit demokratik. Liria nuk është e lehtë për t’u jetuar, kjo duhet nxënë, madje edhe duke gabuar. Por ajo që e bën të veçantë Shqipërinë është se diversiteti dhe bashkëjetesa e kulturave dhe e feve është pjesë e së përditshmes dhe e historisë, gjendet te çdo shqiptar. Detyra jonë është ta njohim, ta promovojmë, ta kthejmë në forcë dhe në motor zhvillimi jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për rajonin. Kjo është Shqipëria që Papa Francesku e përzgjodhi si vendin e parë për të nisur vizitat në Europë”.
Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro zhvilloi takime me homologët e saj të kulturës, ministrat e Italisë, Bullgarisë, Polonisë, etj. Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO-s, Irini Bokova përgëzoi Ministrinë e Kulturës së Shqipërisë për arritjet e deritanishme në dy qytetet, Berat dhe Gjirokastër dhe konfirmoi angazhimin në ekspertizë të UNESCO-s për hartimin e zgjidhjes më të mirë të infrastrukturës pedonale të Gjirokastrës.
Ministrja Kumbaro dhe ministrat e tjerë pjesëmarrës në konferencë vizituan Qendrën e Artit Bashkëkohor të Fondacionit Prada, ku u takua me presidentin Patrizio Bertelli dhe arkitektin Rem Koohlaas, kuratori I Bineales së Arkitekturës, Venecia 2014, i cili i shoqëroi në Ekspozitën e Artit Bashkëkohor, e hapur këtë vit, e cila dëshmon sesi trashëgimia industriale kthehet në art bashkëkohor.

DEA OPEN AIR Film Festival – 2015

Drejtori i DEA OPEN AIR Film Festival, Edmond Topi me Kryetarin e QKK, Ilir Butka dhe Drejtorin e Departamentit të Kulturës në MTRS të Kosovës,

Brenda 220 diteve nga aprovimi si Projekt -ne Premieren Boterore ne Karlovy Vary International Film Festival / KROM perfaqeson Shqiperine duke mos zbritur nivelin kinematografik dhe ruan standartin e Autorit ne nje piste te vecante konsideruese ne harten e kinemase me te re evropiane.

Foto nga konferenca për median e orgnizuar nga QKK, e cila informon publikun për pjesëmarrjen e filmit shqiptar “KROM”të regjisorit Bujar Alimani në Karlovy Vary Film Festival ku do realizojë edhe premierën e tij ndërkombëtare.
Konferenca u mbajt në ambientet e Ministrisë së Kulturës (sot më 06 Korrik 2015) me praninë e Kryetarit të QKK-së, Ilir Butka, regjisorit Bujar Alimani si dhe aktorëve Klodjana Keço, Mirela Naska dhe Fredjon Ruçi.

KROM nga Bujar Alimani

Krom është një dramë me regji dhe skenar nga Bujar Alimani, financuar nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë, prodhuar nga shtëpia filmike “90 Production” në bashkëpunim me “Gegnia Film Fantasia Auido-Visual Elsani Film”. Filmi garon në kategorinë East of the West – Competition në Karlovy Vary International Film Festival, ku ka dhe Premierën Botërore në datën 8 Korrik 2015.

Sinopsi:
Një nënë memece që pas dy humbjeve të bashkshortëve i duhet të vazhdojë të rrisë fëmijët e të jetojë edhe ajo vetë jetën e prerë përgjysmë. Djali i saj pesëmbëdhjetë vjeç që përpiqet të njohë vetveten në një adoleshencë të vështirë mes shkollës dhe minierës së kromit.
Një mashkull që hyn mes djalit e nënës sepse nuk ka asnjë tjetër veç saj dhe një mesuese rock qe ka rrebeluar nga shtëpia për t’ju gjendur djalit si një engjëll në rrugën e tij.

Fjala e Regjisorit:
Gjashtë muaj pasi kisha shkruar versionin fillestar të skenarit kuptova që dy personazhet kryesore merrnin jetë nga dy vellezër që njihja kur isha femije. Tani më kujtohet që vëllezërit rrinin gjithmonë të veçuar e ishin të mbyllur në vetvete. Gjithë lagjia, përfshi mua talleshim me gjysmë-vëllezërit, sikur të ishte faji i tyre që kishin baballarë të ndryshëm.
Ndoshta KROM ishte një formë ndjese që kam dashur t’ju kërkoj gjithmonë atyre femijëve.

Fala e Producentes:
Kam prodhuar të gjithë filmat e Bujar Alimanit dhe mendoj se KROM i lë pas të gjithë. Aty Bujari ka shkuar më larg , është përballur me veten, ka lënë frymëzimin ta mundë egon, duke krijuar kështu diçka të vërtetë dhe të përbotshme.

Në Role:
Adi ……………………………….. Fredjon Ruçi
Nëena ………………………….. Klodjana Keco
Mësuesja e matematikës ……………. Mirela Naska
Kujtim ………………………. Kasem Hoxha
Denis ……………………….. Denis Shira
Mësuesi …………………….. Bledar Naska
Bardha ……………………… Erjona Kaja
Gruaja ne Minierë …………. Suela Bako
Inxhinieri …………… ……….Xhevdet Doda
Nëna e Sokolit ………….. ….Albulena Kryeziu
Këngëtari në RockStock …..Elton Deda

Stafi:
Regjia dhe Skenari: Bujar Alimani
Fotografia: Ilias Adamis
Inxhinier Zeri: Elvis Ikonomi

Mbi “Amnistinë” nga Bujar Alimani:
“Nëpërmjet imazheve marramendese , AMNISTIA na tregon jetën e protagonistëve në Shqiperinë e sotme, ku mbizoteron papunësia, vështiresiteë ekonomike dhe rendi patriarkal. Regjisori jo vetem rikrijon panorameën e shoqerisë Shqiptare, por na tregon njeë histori dashurie me elemente tragjike.” 
Anna Hoffman, ARSENAL BERLIN

“Amnistia është një film debutues mbresëlenës, me skenar dhe regji nga Bujar Alimani. Sipas pikëvështrimit të mprehtë dhe te pakursyer të Alimanit, Shqipëria moderne vazhdon të jetë një shoqëri patriarkale ku tradhëtia në çift ndëshkohet rëndë. Stili i thjeshtë e harmonik i Alimanit, veshur nga imazhe të forta e rradhit atë në listën e talenteve të medha që vijne nga cepa te humbur te botës, për sa i perket universit të madh të filmave.”
Dennis West, CINEASTE

“Nga brezi i ri i filmbërësve, aktori i kthyer në regjisor Bujar Alimani shkroi dhe drejtoi “Amnistinë”, një dramë të errët, por shumë emocionuese, për klasat e ulëta në Shqipëri, që ndjehen si emigrantë në shtëpinë e tyre. Filmi pati sukses në vendin e origjinës, dhe u bë një nga të preferuarit e festivaleve në të gjithë Europeën.”
Sherif Awad, WESTCHESTER GUARDIAN

Konferenca për Median për pjesëmarrjen e filmit KROM në Karlovy Vary Film Festival

Foto nga konferenca për median e orgnizuar nga QKK, e cila informon publikun për pjesëmarrjen e filmit shqiptar KROM të regjisorit Bujar Alimani në Karlovy Vary Film Festival ku do realizojë edhe premierën e tij ndërkombëtare.
Konferenca u mbajt në ambientet e Ministrisë së Kulturës (sot më 06 Korrik 2015) me praninë e Kryetarit të QKK-së, Ilir Butka, regjisorit Bujar Alimani si dhe aktorëve Klodjana Keço, Mirela Naska dhe Fredjon Ruçi.

KROM nga Bujar Alimani

Krom është një dramë me regji dhe skenar nga Bujar Alimani, financuar nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë, prodhuar nga shtëpia filmike “90 Production” në bashkëpunim me “Gegnia Film Fantasia Auido-Visual Elsani Film”. Filmi garon në kategorinë East of the West – Competition në Karlovy Vary International Film Festival, ku ka dhe Premierën Botërore në datën 8 Korrik 2015.

Sinopsi:
Një nënë memece që pas dy humbjeve të bashkshortëve i duhet të vazhdojë të rrisë fëmijët e të jetojë edhe ajo vetë jetën e prerë përgjysmë. Djali i saj pesëmbëdhjetë vjeç që përpiqet të njohë vetveten në një adoleshencë të vështirë mes shkollës dhe minierës së kromit.
Një mashkull që hyn mes djalit e nënës sepse nuk ka asnjë tjetër veç saj dhe një mesuese rock qe ka rrebeluar nga shtëpia për t’ju gjendur djalit si një engjëll në rrugën e tij.

Fjala e Regjisorit:
Gjashtë muaj pasi kisha shkruar versionin fillestar të skenarit kuptova që dy personazhet kryesore merrnin jetë nga dy vellezër që njihja kur isha femije. Tani më kujtohet që vëllezërit rrinin gjithmonë të veçuar e ishin të mbyllur në vetvete. Gjithë lagjia, përfshi mua talleshim me gjysmë-vëllezërit, sikur të ishte faji i tyre që kishin baballarë të ndryshëm.
Ndoshta KROM ishte një formë ndjese që kam dashur t’ju kërkoj gjithmonë atyre femijëve.

Fala e Producentes:
Kam prodhuar të gjithë filmat e Bujar Alimanit dhe mendoj se KROM i lë pas të gjithë. Aty Bujari ka shkuar më larg , është përballur me veten, ka lënë frymëzimin ta mundë egon, duke krijuar kështu diçka të vërtetë dhe të përbotshme.

Në Role:
Adi ……………………..………… Fredjon Ruçi
Nëena ……………………..…… Klodjana Keco
Mësuesja e matematikës ……………. Mirela Naska
Kujtim …………………….... Kasem Hoxha
Denis ……………………..… Denis Shira
Mësuesi …………………….. Bledar Naska
Bardha ……………………... Erjona Kaja
Gruaja ne Minierë …………. Suela Bako
Inxhinieri …………… ……….Xhevdet Doda
Nëna e Sokolit ………….. ….Albulena Kryeziu
Këngëtari në RockStock …..Elton Deda

Stafi:
Regjia dhe Skenari: Bujar Alimani
Fotografia: Ilias Adamis
Inxhinier Zeri: Elvis Ikonomi

Mbi “Amnistinë” nga Bujar Alimani:
“Nëpërmjet imazheve marramendese , AMNISTIA na tregon jetën e protagonistëve në Shqiperinë e sotme, ku mbizoteron papunësia, vështiresiteë ekonomike dhe rendi patriarkal. Regjisori jo vetem rikrijon panorameën e shoqerisë Shqiptare, por na tregon njeë histori dashurie me elemente tragjike.”
Anna Hoffman, ARSENAL BERLIN

“Amnistia është një film debutues mbresëlenës, me skenar dhe regji nga Bujar Alimani. Sipas pikëvështrimit të mprehtë dhe te pakursyer të Alimanit, Shqipëria moderne vazhdon të jetë një shoqëri patriarkale ku tradhëtia në çift ndëshkohet rëndë. Stili i thjeshtë e harmonik i Alimanit, veshur nga imazhe të forta e rradhit atë në listën e talenteve të medha që vijne nga cepa te humbur te botës, për sa i perket universit të madh të filmave.”
Dennis West, CINEASTE

“Nga brezi i ri i filmbërësve, aktori i kthyer në regjisor Bujar Alimani shkroi dhe drejtoi “Amnistinë”, një dramë të errët, por shumë emocionuese, për klasat e ulëta në Shqipëri, që ndjehen si emigrantë në shtëpinë e tyre. Filmi pati sukses në vendin e origjinës, dhe u bë një nga të preferuarit e festivaleve në të gjithë Europeën.”
Sherif Awad, WESTCHESTER GUARDIAN

10 NETET E KINEMASE ITALIANE

10 NETET E KINEMASE ITALIANE
Përmbledhja 10 NETËT E KINEMASË ITALIANE starton sot më 1 korrik ora 21 te Teatri i hapur pranë Universitetit të Arteve dhe do të jetë e hapur për publikun e gjërë çdo të mërkurë deri në datën 2 shtator.

L’Intrepido di Gianni Amelio, 2013, Fantasy/Romance, 110′
Nomination Leone d’oro a Gianni Amelio Mostra del cinema di Venezia, 2013
La Sedia della Felicita’ di Carlo Mazzacurati, 2013, Comedy, 94′
Nominations: David di Donatello for Best Film, Best Director
La Variabile Umana di Bruno Oliviero, 2013, Crime film/Neo-noir, 83′ Competition at the Locarno International Film Festival, 2013
La Mossa del Pinguino di Claudio Amendola, 2014, Comedy, 94′
Nastri d’argento Nomination Migliore commedia a Claudio Amendola
Noi Credevamo di Mario Martone, 2010, Drama/History, 123′
David di Donatello for Best Film; Mostra del Cinema di Venezia Nomination Leone d’oro a Mario Martone
Tutti i Santi giorni di Paolo Virzi’, 2012, Drama/Comedy, 102′
David di Donatello Migliore canzone, Nomination Migliore attrice, Nomination Migliore attore protagonista
Buongiorno Papa’ di Edoardo Leo, 2013, Comedy, 109′
Nominated for two David di Donatello, Best supporting actor and Best original song
9 x 10 by Various Authors, 2014, Documentary, 94′
Giornate degli autori Bienale di Venezia, 71. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica
La Nostra Terra di Giulio Manfredonia, 2014, Comedy, 100′
Italian Movies di Matteo Pellegrini, 2012, Comedy, 100′

Përpara çdo filmi italian do të shfaqet një film i shkurtër, prodhim i studentëve të Universitetit të Arteve:
Plani nga Altin Ago, Komedi, 13′
Cice nga Simeon Daberdaku, Dramë, 20′
Pa shpresë nga Eros Çaushi, Dramë, 22′
Pallati im nga Armand Vllahu, Komedi, 14′
Ajo Ditë nga Zamir Kamberi, Thriller, 8′
Ngrini Duart Lart Sikur do të Kapni Diçka te Mrekullueshme nga Regis Canameri, Dramë, 11′
Keno nga Ergys Peqini, Dramë, 18′
Shpirtra të Ngjashëm nga Altin Çelmeta, Komedi, 16′
Ana nga Ani Meziri, Thriller, 18′
Preja nga Neritan Gjiksana, Dramë, 17′